Hidrosind precizează că va interveni şi se va opune trecerii în insolvenţă a Hidroelectrica

Anca Porutiu
18.06.2012

Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hidrosind susţin că în procesul de miercuri, 20 iunie, în care se va soluţiona cererea de intrare in insolvenţă a Hidoelectrica, Hidrosind va interveni şi se va opune, se arată într-un comunicat de presă.

"Cu toate că nimeni din Hidroelectrica nu recunoaşte ca a cerut insolvenţa societăţii, ea a fost pregătită probabil cu mult timp în urmă. Hidrosind a anticipat această manevră a managementului societăţii; în momentul de faţă ne punem câteva întrebări: cu cine s-a negociat insolvenţa Hidroelectrica şi cui serveşte insolvenţa Hidroelectrica? Pentru că, în mod evident, Hidroelectrica nu dispune de suficiente lichidităţi, dar dispune de active foarte atractive : hidrocentralele ţării. În procesul de miercuri 20 iunie, în care se va soluţiona cererea respectivă, Hidrosind va interveni şi se va opune cu reale, chiar foarte reale şanse de câştig", arată Nicolae Aurariu, secretar general Hidrosind.

De asemenea, reprezentatul Hidrosind susţine că măsura este una pripită.

"Considerăm că măsura trecerii în insolvenţă, care nu putea fi luată decât de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica (chiar dacă domnul preşedinte al CA declară că nu ştie nimic despre aceasta ) este o măsură pripită. Reamintim că printre creditorii Hidroelectrica, pe lânga nişte băieţi mai mult sau mai puţin deştepţi, pe lângă alte firme mai mult sau mai puţin importante, se mai află BM, BERD şi, nu in ultimul rând, salariaţii societăţii. Cel puţin ultimele două categorii de creditori nu au fost consultaţi", precizează Nicolae Aurariu.

Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie miercuri cererea formulată de Hidroelectrica SA de intrare în insolvenţă.

Societatea comercială de producere a energiei electrice în hidocentrale Hidroelectrica SA a depus în 15 iunie, la Tribunalul Bucureşti, o cerere prin care solicită intrarea în insolvenţă.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara pe 18 mai că se doreşte aducerea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor reuşindu-se eliminarea preţului fix din aceste contracte, adică "ceea ce nu s-a reuşit în 10 ani".

Potrivit lui Chiţoiu, statul are de recuperat 1 miliard de euro de la "băieţii deştepţi", în condiţiile în care contractele încheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană.

Ulterior, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat că renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica se află în derulare, iar rezultatul va fi făcut public imediat ce negocierile se finalizează.

Investigaţiile derulate de Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel puţin până la sfârşitul lui 2012, sancţiunile maxime stabilite prin legislaţia naţională fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, a precizat preşediintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.

Şi Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra acestor contracte, existând suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a preţului foarte mic din aceste contracte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor