Hezbollah loveşte Israelul la împlinirea unui an de război în Gaza. Cresc temerile privind instabilitatea din Orientul Mijlociu

Tensiunile dintre Israel şi Hezbollah cresc vertiginos (Getty Images)
Redacţia
07.10.2024

Rachete Hezbollah au lovit Haifa, al treilea oraş ca mărime din Israel, a declarat poliţia luni dimineaţă, iar mass-media israeliană a raportat 10 răniţi în nordul ţării la împlinirea unui an a războiului din Gaza, care s-a extins în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Hezbollah, susţinut de Iran, un aliat al Hamas, gruparea militantă palestiniană care luptă împotriva Israelului în Gaza, a declarat că a vizat o bază militară la sud de Haifa cu o salvă de rachete „Fadi 1”.

Mass-media a anunţat că două rachete au lovit Haifa pe coasta mediteraneană a Israelului şi cinci au lovit Tiberias, la 65 km distanţă.

Poliţia a declarat că unele clădiri şi proprietăţi au fost avariate şi s-au raportat răniri minore, unele persoane fiind transportate la un spital din apropiere.

Armata israeliană a afirmat că avioanele de vânătoare au lovit ţinte aparţinând sediului central de informaţii al Hezbollah din Beirut, inclusiv mijloace de colectare a informaţiilor, centre de comandă şi alte locuri de infrastructură.

În ultimele ore, loviturile aeriene au lovit depozite de arme ale Hezbollah în zona Beirutului, a declarat armata, adăugând că au fost identificate explozii secundare după lovituri, indicând prezenţa armamentului.

De asemenea, raidurile aeriene au lovit ţinte ale Hezbollah în sudul Libanului şi în zona Beqaa, inclusiv depozite de arme, situri de infrastructură, un centru de comandă şi un lansator, a declarat armata.

Aceasta a acuzat Hezbollah ca şi-a amplasat în mod deliberat centrele de comandă şi armamentul sub clădirile rezidenţiale din inima Beirutului şi a pus în pericol populaţia civilă.

Luni, israelienii au marcat 1 an de la atacul devastator al Hamas care a declanşat un război ce a stârnit proteste în întreaga lume şi riscă să declanşeze un conflict mult mai amplu în Orientul Mijlociu.

Ceremoniile şi protestele din Ierusalim şi din sudul Israelului urmau să înceapă în jurul orei 06:29 a.m., ora la care militanţii conduşi de Hamas au lansat rachete în Israel la începutul atacului din 7 octombrie anul trecut.

Gruparea Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, potrivit cifrelor israeliene.

Hamas a provocat o ofensivă israeliană în Gaza care a devastat enclava de coastă dens populată şi a ucis aproape 42.000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.

Luni, forţele de securitate erau în stare de alertă maximă în Israel, au declarat armata şi poliţia, anticipând posibile atacuri palestiniene planificate pentru aniversarea zilei de 7 octombrie 2023, când a început cea mai sângeroasă vărsare de sânge din conflictul israeliano-palestinian vechi de decenii.

Pentru Israel, atacul surpriză al grupării islamiste palestiniene, de asemenea aliat al Iranului, a fost unul dintre cele mai grave eşecuri în materie de securitate pentru o ţară care se mândreşte cu o armată puternică şi sofisticată.

Atacul Hamas asupra comunităţilor israeliene din jurul Fâşiei Gaza şi campania neîncetată de răspuns a Israelului au destabilizat Orientul Mijlociu, în timp ce amploarea crimelor şi a distrugerilor a îngrozit oamenii din întreaga lume.

Israelul a aplicat lovituri majore grupărilor Hamas şi Hezbollah printr-o serie de asasinate ale liderilor şi comandanţilor acestora, care fac parte din „Axa de rezistenţă” a Iranului, care include, de asemenea, rebelii Houthi din Yemen şi grupuri armate din Irak pentru a lupta împotriva Israelului şi intereselor SUA în Orientul Mijlociu.

Comandantul Forţei Quds a Iranului, Esmail Qaani, care s-a deplasat în Liban după uciderea, luna trecută, a liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-o lovitură aeriană israeliană, nu a mai fost contactat de la loviturile asupra Beirutului de la sfârşitul săptămânii trecute, au declarat pentru Reuters doi înalt oficiali iranieni din domeniul securităţii.

Unul dintre oficiali a declarat că Qaani se afla în suburbiile sudice ale Beirutului, cunoscute sub numele de Dahiyeh, în timpul unei lovituri care ar fi vizat un înalt oficial Hezbollah, Hashem Safieddine, dar oficialul a spus că nu s-a întâlnit cu Safieddine.

Forţa Quds, braţul de peste mări al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, supraveghează relaţiile cu miliţiile aliate Teheranului din Orientul Mijlociu, precum Hezbollah.

Comandantul Gărzilor Revoluţionare Iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, a fost ucis împreună cu Nasrallah în buncărul său când acesta a fost lovit la 27 septembrie de bombe israeliene.

Accentul războiului s-a mutat din ce în ce mai mult spre nord, în Liban, unde forţele israeliene fac schimb de focuri cu Hezbollah de când grupul susţinut de Iran a lansat un tir de rachete în sprijinul Hamas, la 8 octombrie.

Ceea ce a început ca schimburi de focuri zilnice limitate a degenerat în bombardamente asupra bastionului Hezbollah din Beirut şi într-o ofensivă terestră în satele de frontieră, menită să elimine luptătorii Hezbollah de acolo şi să permită întoarcerea zecilor de mii de israelieni evacuaţi din casele lor din nordul ţării.

Atacul Israelului, care a ucis peste 1.000 de persoane în ultimele două săptămâni, a declanşat o fugă masivă din sudul Libanului, unde au fost strămutate peste 1 milion de persoane.

Escaladarea situaţiei a stârnit temeri că Statele Unite şi Iranul vor fi implicate într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului săptămâna trecută ca răspuns la operaţiunile acestuia din Liban şi Gaza, unde militanţii Hezbollah şi Hamas sunt aliaţii Teheranului într-o aşa-numită Axă a Rezistenţei.

Israelul, care afirmă că obiectivul său este întoarcerea în siguranţă a zeci de mii de cetăţeni la casele din nord, a promis represalii, pe fondul temerilor că tensiunile vor escalada într-un conflict regional total care ar putea implica şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor