Haos în statul Wisconsin, revoluţionarii incendiază clădiri, atacă poliţia

Un dealer de autovehicule arde în dKenosha,  Wisconsin, dimineaţa zilei de 24 august 2020
Un dealer de autovehicule arde în dKenosha, Wisconsin, dimineaţa zilei de 24 august 2020 (Drew Hernandez/@livesmattershow)

Revoluţionarii strânşi în Kenosha, statul Wisconsin, au dat foc la clădiri, au jefuit magazine şi au atacat poliţiştii duminică noaptea, în urma unui incident petrecut duminică, în care un bărbat de culoare a fost împuşcat de poliţie în faţa maşinii sale, în care se aflau copiii lui.

Kenosha a impus stare de urgenţă şi interdicţie până la ora 7 dimineaţa, luni.

O alertă privind siguranţa publică i-a îndemnat pe proprietarii de companii să ia în considerare închiderea acestora „din cauza numeroaselor jafuri armate şi flăcărilor”.

Filmările video au arătat o serie de companii atacate de revoluţionari, inclusiv un dealer auto.

Revoluţionarii s-au ciocnit cu poliţia, atacându-i cu artificii şi alte obiecte.

Graffiti apărute în oraş sugerau că activiştii organizaţiei „Black Lives Matter” ar fi implicaţi în haosul produs.

Manifestanţii violenţi scandau mereu black lives matter, potrivit mărturiilor lui Drew Hernandez, un reporter independent ce a transmis de pe teren.

Protestele au început la câteva ore după ce un bărbat de culoare, Jacob Blake, a fost împuşcat de poliţişti pentru că ar fi rezistat arestării. Victima a fost dusă la spital în stare gravă.

Familia lui Blake a îndemnat oamenii să rămână paşnici. Departamentul de Stat al Justiţiei verifică incidentul.

Conform înregistrărilor judecătoreşti, pe numele lui Blake exista un mandat de arestare emis luna trecută pentru încălcare de proprietate, agresiune sexuală de gradul al treilea şi conduită dezordonată.

Departamentul de Poliţie din Kenosha a declarat că poliţişltii fuseseră trimişi în dispozitiv pentru a rezolva un incident intern.

Guvernatorul democrat Tony Evers a declarat că Blake „a fost împuşcat în spate de mai multe ori ziua în amiaza mare”.

„Cu toate că nu avem încă toate detaliile, ceea ce ştim sigur este că nu e primul bărbat de culoare sau persoană care a fost împuşcată, rănită sau ucisă fără milă de persoane aflate în aplicarea legii în statul nostru sau în ţara noastră”, a spus Evers într-o declaraţie.

Biroul lui Evers nu a răspuns întrebărilor privind utilizarea trupelor de stat sau a Gărzii Naţionale pentru a calma tulburările.

În weekend, preşedintele republican Donald Trump a declarat că guvernul federal va ajuta statele şi oraşele să liniştească revoltele, dacă oficialii solicită asistenţă.

„Vom aduce Garda Naţională, va pune capăt imediat problemei. Doar cereţi!", a afirmat el într-o postare pe reţelele de socializare, legată de revolta continuă din Portland, Oregon.

„Aceste revolte sunt o mişcare anti-guvernamentală a stângii, care are loc în oraşele conduse de democraţi. Primarii trebuie să lase poliţia să facă ceea ce ştiu să facă. Ar fi foarte uşor să le suprimaţi sau să apelaţi la guvernul federal. Vom rezolva rapid problema!”, a scris în altă postare.

Ofiţerii federali au ajutat la controlul anarhiei care a izbucnit în oraşul Portland în iulie, când guvernatorul democrat Kate Brown a acceptat să trimită trupe de stat pentru a ajuta poliţiştii să răspundă revoltelor. Trupele de stat au plecat după ce procurorul care supraveghează oraşul a anunţat o nouă politică de anulare a unor acuzaţii împotriva manifestanţilor.