Poliţist împuşcă un bărbat de culoare în faţa copiilor săi în Wisconsin. Nou val de proteste

Nou incident în care un bărbat de culoare e împuşcat de poliţie, Kenosha, Wisconsin
Nou incident în care un bărbat de culoare e împuşcat de poliţie, Kenosha, Wisconsin (Captură Youtube)

Un bărbat de culoare neînarmat a fost împuşcat ieri în spate de şapte ori de un ofiţer de poliţie în faţa copiilor săi, după ce poliţia din Wisconsin a fost chemată în cazul unei dispute interne.

Noi revolte şi jafuri au izbucnit în urma incidentului, districtul Kenosha declarând stare de urgenţă şi fiind impusă interdicţie până la 7 dimineaţa, luni.

Jacob Blake, în vârstă de 29 de ani, a fost dus la spital în urma incidentului din Kenosha, care a determinat vecinii şi mulţimile să se adune şi să se confrunte cu poliţiştii la faţa locului duminică seara. Luni dimineaţa Blake era încă în spitalul Froedtert din Milwaukee în stare critică.

Guvernatorul din Wisconsin, Tony Evers, a emis o declaraţie prin care denunţa „utilizarea excesivă a forţei” de către poliţie. Pe măsură ce filmările incidentului au devenit virale, străzile din Kenosha s-au umplut de protestatari, poliţia fiind plasată în alertă ridicată.

Videoclipul postat pe reţelele de socializare arată o mulţime mare care număra sute de protestatari adunaţi în afara unei staţii de poliţie din Kenosha care scandau „Black Lives Matter” şi alte sloganuri care denunţau forţele de ordine.

Demonstranţii au dat foc vehiculelor şi au spart geamurile vehiculelor poliţiei în timp ce se confruntau cu poliţiştii desfăşuraţi în dispozitiv, care aruncau cu gaze lacrimogene pentru a încerca să împrăştie mulţimea.

Incidentul a avut loc în jurul orei 17:00, în timp ce ofiţerii răspundeau unui apel de „incident intern”, a declarat Departamentul de Poliţie din Kenosha într-un comunicat de presă.

Într-un videoclip postat duminică pe reţelele de socializare care părea că arată filmările făcute de peste drum, trei ofiţeri au putut fi văzuţi strigând şi îndreptându-şi armele către Blake, care se plimba în faţa unui SUV parcat pe stradă.

În timp ce Blake deschidea uşa şoferului şi se apleca înăuntru, un poliţist îşi scoate pistolul şi trage.

Se pot auzi cel puţin şapte împuşcături, deşi nu este clar dacă au tras mai mulţi poliţişti.

Rapoartele locale indică faptul că în interiorul SUV-ului se aflau copiii lui Blake, care au urmărit cum era împuşcat tatăl lor.

Câţiva martori au spus că Blake a încercat să întrerupă o luptă între două femei în exteriorul unei case din apropiere, potrivit Kenosha News.

Înainte de a recurge la focuri de armă, poliţia a încercat să-l supună pe Blake cu un taser, fără să reuşească.

Benjamin Crump, avocat pentru drepturile civile, a împărtăşit videoclipul incidentului pe Twitter. El a menţionat că împuşcarea a avut loc chiar în faţa celor trei copii ai lui Blake.

„Au văzut un poliţist împuşcându-l pe tatăl lor”, a replicat Crump. „Vor fi traumatizaţi pentru totdeauna. Nu putem lăsa ca poliţiştii să încalce datoria lor de a ne proteja. Copiii noştri merită mai mult!!'

Crump este avocatul care reprezintă familia lui George Floyd, bărbatul negru în vârstă de 46 de ani care a murit în custodia poliţiei Minneapolis la sfârşitul lunii mai.

Moartea lui Floyd a provocat proteste masive la nivel naţional şi revolte însoţite de violenţe şi jafuri pe scară largă, câteva milioane de americani ieşind în stradă pe parcursul câtorva săptămâni pentru a cere ca poliţiştii responsabili să fie judecaţi şi condamnaţi.

În urma împuşcăturii, vecinii au putut fi văzuţi adunându-se pe străzi şi urlând către poliţişti. Unii puteau fi auziţi scandând: „Fără dreptate nu va fi pace”.

Câţiva protestatari au sărit pe capota vehiculelor de poliţie şi au spart geamurile.

Un videoclip care circulă pe social media arată că un ofiţer de poliţie din Kenosha s-a prăbuşit pe trotuar după ce martorii au spus că a fost lovit cu o cărămidă.

Un alt videoclip arată protestatari care se îndreaptă spre un cordon de poliţişti îmbrăcaţi în echipament anti-revoltă, în timp ce tensiunile dintre cele două tabere escaladează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe