Hammond: Există o mare posibilitate ca o bombă să fi doborât avionul rusesc în Egipt

Secretarul britanic de externe Philip Hammond a declarat că este foarte probabil ca o bombă să fi cauzat explozia în aer a avionului rusesc de pasageri, în care au murit 224 de persoane. Statul Islamic şi-a asumat responsabilitatea pentru această tragedie.
Ministrul britanic de Externe Philip Hammond.
Ministrul britanic de Externe Philip Hammond. (Oli Scarff/Getty Images)

Înaltul diplomat britanic a declarat miercuri că o bombă la bordul avionului Airbus A321M, operat de compania aeriană rusească Metrojet, ar fi putut să doboare aeronava deasupra peninsulei egiptene Sinai.

“Am concluzionat că există o posibilitate semnificativă ca prăbuşirea [avionului] să fi fost cauzată de un dispozitiv exploziv aflat la bord”, a declarat secretarul britanic de externe Philip Hammond după o întâlnire a comitetului guvernamental pentru situaţii de criză – întâlnire condusă de premierul britanic David Cameron.

Grupul jihadist Statul Islamic şi-a asumat deja responsabilitatea pentru distrugerea avionului, care s-a prăbuşit sâmbătă, 31 octombrie, la doar 23 de minute după decolarea de pe aeroportul Sharm el Sheikh. Toţi cei 224 de pasageri şi membri ai echipajului au fost ucişi.

“Dovediţi că nu noi l-am doborât şi dovediţi cum s-a prăbuşit. Vom oferi detalii asupra prăbuşirii [avionului] la momentul ales de noi”, a susţinut un mesaj audio postat pe Internet de grupul Statul Islamic. Afirmaţia grupului nu a putut fi verificată independent dar, dacă este confirmată, ar fi primul atac al grupului jihadist împotriva unui avion comercial.

Autorităţile egiptene au declarat că mesajul nu este altceva decât un element de propagandă ce urmăreşte să afecteze imaginea Egiptului, conform Deutsche Welle.

În acelaşi timp, doi oficiali americani şi un oficial guvernamental european au declarat pentru Reuters că rapoartele serviciilor de informaţii tind să susţină posibilitatea unui atac deliberat, dar au avertizat că încă nu există nicio dovadă clară în acest sens.

“Se crede că a avut loc o explozie, dar încă nu se ştie ce fel de explozie. În prezent se examinează nisipul de la locul prăbuşirii pentru a se determina dacă a fost vorba de o bombă”, a declarat un oficial egiptean apropiat de echipa care investighează incidentul.

Investigatorii egipteni au extras şi validat conţinutul uneia dintre cele două cutii negre ale avionului rusesc, cea care a înregistrat parametrii de zbor, a declarat Ministerul egiptean al Aviaţiei Civile. Cea de-a doua cutie neagră, care conţine înregistrările audio din cabina pilotului, a fost parţial afectată.

Rămăşiţele avionului sunt împrăştiate pe o suprafaţă de câţiva kilometri pătraţi, ceea ce sugerează că acesta s-a dezmembrat la o altitudine mare.

Mai mult, un satelit american cu infraroşu a detectat sâmbătă o sursă de căldură deasupra peninsulei egiptene Sinai în momentul prăbuşirii avionului. Datele de satelit sunt încă analizate şi nu este clar dacă sursa de căldură s-a datorat unei bombe sau unei explozii declanşate de o eroare mecanică în rezervorul cu combustibil al avionului, a susţinut marţi CBS News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe