Catastrofa aviatică. Un satelit a detectat o sursă de căldură deasupra Egiptului în timpul prăbuşirii avionului rusesc

Un satelit american cu infraroşu a detectat sâmbătă o sursă de căldură deasupra peninsulei egiptene Sinai în momentul prăbuşirii avionului de pasageri rusesc. În această tragedie aeriană, au murit toţi cei 224 de oameni aflaţi la bordul avionului.
Membrii unei echipe de cercetare investighează rămăşiţele avionului rusesc prăbuşit în Egipt. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.11.2015

Datele de satelit sunt încă analizate şi nu este clar dacă sursa de căldură s-a datorat unei bombe sau unei explozii declanşate de o eroare mecanică în rezervorul cu combustibil al avionului, a susţinut marţi CBS News.

Cauza prăbuşirii avionului rusesc, cel mai tragic incident de acest gen din istoria Rusiei, este încă un mister. Investigatorii examinează rămăşiţele şi cutiile negre ale avionului din peninsula Sinai, care s-a prăbuşit la doar 23 de minute după decolarea de pe aeroportul Sharm el Sheikh.

Imediat după tragedia aeriană, oficialii ruşi au respins afirmaţiile unui grup local afiliat la Statul Islamic, care şi-a asumat răspunderea pentru prăbuşirea avionului, susţinând că a fost vorba de un act de răzbunare pentru atacurile aeriene ruseşti desfăşurate împotriva militanţilor din Siria. Totuşi, investigatorii nu au exclus complet posibilitatea unui atac terorist.

Agenţia de ştiri RIA Novosti a citat marţi o sursă neidentificată egipteană afirmând că nu au fost găsite urme de explozibili la locul prăbuşirii avionului.

Alte surse au declarat pentru agenţia de ştiri TASS că la locul prăbuşirii au fost găsit materiale care nu ar fi aparţinut avionului rusesc, conform Moscow Times.

MetroJet, compania aeriană care a operat avionul, a declarat luni că prăbuşirea nu a fost cauzată de o eroare tehnică sau de pilotaj. Alexander Smirnov, adjunct al directorului general al companiei, a declarat că “impactul extern” ar putea explica de ce avionul Airbus A321-200 s-a dezmembrat în aer în timpul zborului. El nu a specificat ce anume ar putea constitui un impact extern.

Alexander Neradko, director al Agenţiei ruse pentru Aviaţie, a declarat că afirmaţiile companiei MetroJet sunt premature şi nu sunt bazate pe dovezi reale. Neradko a declarat că investigatorii vor afla cauza prăbuşirii doar după examinarea cutiei negre şi a fragmentelor avionului.

Rămăşiţele avionului sunt împrăştiate pe o suprafaţă de câţiva kilometri pătraţi, ceea ce sugerează că acesta s-a dezmembrat la o altitudine mare.

Trei avioane ale MetroJet au fost implicate în accidente aeriene începând cu 2010, dintre care două au fost fatale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor