Guvernul României a oferit un grant de un milion de euro Muzeului Naţional de Artă al Moldovei
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va primi din partea Guvernului României un grant de un milion de euro pentru restaurarea sediului „N. G. Dadiani”.
La Chişinău a avut loc miercuri ceremonia oficială de semnare a Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova, reprezentat de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM).
Memorandumul a fost semnat de către Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, şi directorul MNAM, Tudor Zbîrnea.
Prezentă la eveniment, ministrul Culturii Monica Babuc a mulţumit autorităţilor române pentru această donaţie extraordinară, cu ajutorul căreia va fi repusă în valoare o perlă arhitecturală a Chişinăului.
Potrivit sursei citate, decizia autorităţilor române de a acorda un grant de un milion de euro pentru restaurarea acestui sediu a fost făcută publică de către premierul României Victor Ponta pe 27 august 2014 la Chişinău.
„Acest edificiu este o carte de vizită a Capitalei şi a Republicii Moldova. Aici se păstrează colecţia naţională de artă plastică şi decorativă. Reparaţia edificiului durează de mai bine de zece ani. De aceea donaţia vine ca un ajutor deosebit de important din partea autorităţilor române care înţeleg ce este actul de cultură în viaţa unui popor”, a precizat ministrul Culturii.
Cu un cuvînt de felicitare către cei prezenţi s-a adresat ambasadorul României la Chişinău Marius Lazurcă. „Acest şantier este unul exemplar. România a trimis experţi care au constatat că lucrările au fost efectuate la cele mai înalte standarde de calitate, ceea ce ne face să susţinem şi alte proiecte”, a remarcat ambasadorul. Guvernul României va mai oferi vineri un milion de euro pentru restaurarea Sălii cu Orgă şi 800 mii de euro - pentru construcţia edificiului Teatrului "B. P. Hasdeu" din Cahul.
Clădirea fostului gimnaziu de fete, fondat de principesa N. G. Dadiani (în prezent – Muzeul Naţional de Artă al Moldovei) a fost construită la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, fiind un monument de istorie, arhitectură şi artă de categorie naţională.