Guvernul Ponta intenţionează să modifice prin OUG Codul Fiscal

Noul Cod Fiscal nu este atât de bătut în cuie cum poate se credea. Deşi adoptat doar de puţin vreme, Guvernul intenţionează deja să opereze o serie de modificări.
Victor Ponta şi Eugen Teodorovici (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.10.2015

Guvernul Ponta vrea să modifice din nou Codul Fiscal prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă astfel încă să introducă, de la 1 ianuarie, TVA la apă la 9% şi impozitul pe dividende la 5%, să scutească unităţile de învăţământ universitar de la plata impozitului pe profit, dar şi să majoreze plafoanele microintreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit, informează Mediafax.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat că TVA la apă va fi redusă de la începutul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât şi industrial, măsura având un impact de 250 milioane de lei. Potrivit estimărilor sale, în urma aplicării cotei reduse de TVA la apă, consumul va creşte, iar preţurile multor produse şi servicii în economie vor scădea.

Mai mult, Guvernul Ponta va devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2016, aplicându-se pentru sumele primite în 2016 aferente dividendelor realizate în acest an.

O altă decizie vizează microîntreprinderile, care vor avea plafoanele majorate de la 65.000 euro la 100.000 euro, cu toate că vor fi impozitate diferit, în funcţie de numărul de angajaţi.

Astfel, se păstrează impozitul pe venit de 3% pentru firmele fără angajaţi, dar scade la 2% dacă firma are un salariat şi la 1% dacă angajează două persoane. Facilitatea fiscală este aplicată pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariaţii trebuie păstraţi pentru o anumită perioadă, fără discontinuităţi.

Totodată, Guvernul va scuti unităţile de învăţământ universitar de la plata impozitului pe profit, în prezent de această măsură beneficiind doar învăţământul preuniversitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor