Guvernul Ponta a adoptat controversata ordonanţă privind migraţia aleşilor locali

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

În ciuda protestelor opoziţiei, premierul Victor Ponta îşi asumă controversata ordonanţă propusă de vicepremierul Liviu Dragnea care va permite traseismul politic al primarilor şi consilierilor locali fără a-şi pierde mandatul. Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de Guvern de joi.

"Trebuie să deblocăm activitatea administraţiei locale şi să facem şi un pic de dreptate. Toţi primarii din 2012 au fost aleşi cu USL, avându-i alături pe Ponta şi Antonescu, iar acum s-au trezit cu Blaga şi Iohannis”, a declarat Victor Ponta, în cadrul şedinţei de guvern, potrivit Realitatea.net.

Premierul a afirmat că perioada de graţie nu va fi de 10 zile, ci de 45 de zile.

"45 de zile, exact cum a fost în legea PDL-PNL, pot să fie independenţi, pot să rămână unde sunt sau pot să îşi respecte alegătorii. Important este că vreau să deblocăm autorităţile publice locale şi, repet, vreau să facem şi un pic de dreptate, pentru ca să candidezi cu USL, Antonescu şi Ponta lângă tine şi să trebuiască să treci acum cu Blaga, Băsescu şi Iohannis e un lucru pe care nu cred că putem să-l cerem cuiva. Nu sunt, primarii şi consilierii, sclavii pe moşia lui Blaga şi Iohannis, pot să fie liberi şi pot să-şi servească alegătorii şi nimic altceva", a afirmat premierul.

Problema controversatei ordonanţe a fost ridicată din nou astăzi la finalul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a lui Vâlcov în funcţia de ministru delegat pentru Buget, de către preşedintele Băsescu care a declarat că "În ceea ce priveşte atitudinea preşedintelui cu privire la o ordonanţă sau alta, la mult dezbătuta ordonanţă legată de perioada de mercato pentru primari, vreau să fiţi şi dumneavoastră convinşi, şi toţi cei care sunt aici, şi presa, că nu fac niciun abuz constituţional. Articole din Constituţie mă obligă să veghez la funcţionarea instituţiilor statului, iar administraţia locală este o instituţie constituţională".

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD-ului, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele din teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.

"Principalul motiv pentru care a fost adoptată această ordonanţă îl reprezintă din ce în ce mai desele blocaje din administraţiile locale", a susţinut Liviu Dragnea.

Înaintea începerii şedinţei de Guvern, Ambasada SUA a remis presei o declaraţie care nota: "Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate".

Întrebat cum comentează obiecţiile ambasadei SUA, Dragnea a replicat: "Noi acordăm atenţie foarte mare oricăror opţiuni şi comunicate din partea partenerilor americani. Nu este absolut nimic nedemocratic în interiorul acestei ordonanţe. Faptul că se dă posibilitatea primarilor de a opta pentru alt partid nu credem că poate să aducă atingere spiritului democratic din această ţară. Am înţeles ceea ce reproşează Ambasada SUA, ne-am asumat lucrul ăsta, ţinem cont de ceea ce a spus, numai că în continuare ideea de a debloca administraţia publică locală din România ne-o menţinem".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne