Guvernul olandez foloseşte o companie "offshore" pentru a cumpăra tabloul lui Rembrandt

Tranzacţia este de 175 de milioane de euro: "Aşa se combate evaziunea fiscală?", au întrebat membri ai opoziţiei în Parlament.
"The Standard Bearer", Rembrandt, Data: 1636
"The Standard Bearer", Rembrandt, Data: 1636 (Public domain)

Guvernul olandez a fost criticat dur deoarece a cumpărat o capodoperă a lui Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leida, 15 iulie 1606 – Amsterdam, 4 octombrie 1669) - considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei - prin intermediul unui trust înregistrat în Insulele Cook, un cunoscut paradis fiscal, a cărui companie holding se află în Saint Vincent şi Grenadine, de asemenea un paradis fiscal. Tranzacţia, care nu a fost încă finalizată, a primit aprobarea parlamentarilor în ultimele ore. Statul olandez ar urma să cumpere tabloul de la familia Rothschild pentru 175 de milioane de euro.

Tabloul, finalizat de pictorul olandez în 1636, se intitulează "Purtătorul de stindard" (The Standard Bearer) şi înfăţişează un autoportret al lui Rembrandt însuşi. Timp de secole, capodopera a fost deţinută de colecţionari privaţi, inclusiv de regele George al IV-lea al Angliei şi, din 1844, de familia Rothschild.

"The Standard Bearer", Rembrandt, Data: 1636
"The Standard Bearer", Rembrandt, Data: 1636 (Public domain)

Directorul Rijksmuseum din Amsterdam, Taco Dibbits, a explicat la începutul lunii decembrie că va face "imposibilul" pentru a obţine pictura. Cu câteva zile înainte, s-a anunţat că tabloul va fi scos la vânzare după ce guvernul francez a decis să nu-l cumpere de la actualii proprietari, familia Rothschild. „Este o lucrare unică, care face parte din top 10 în categoria sa. Autoportretul este, de fapt, descoperirea sa artistică înainte de The Night Watch (Rondul de noapte, 1642)”, una dintre cele mai mari capodopere ale maestrului olandez, a amintit directorul muzeului. „Un tablou adânc înrădăcinat în cultura şi istoria Olandei şi care simbolizează rebeliunea pictorului şi a ţării sale.”

Motivele care au determinat guvernul olandez să aloce 150 de milioane de euro pentru achiziţionarea tabloului, restul de 25 de milioane provenind de la Asociaţia Rembrandt şi de la Rijksmuseum, par nobile. Aprobarea Senatului - care a sosit miercuri dimineaţă, 19 ianuarie - a fost ultimul obstacol în calea tranzacţiei, care va fi finalizată în următoarele patru săptămâni. Însă răspunsul pozitiv al parlamentarilor a fost urmat de controverse.

„Ce legătură are această tranzacţie cu politica guvernului olandez de combatere a evaziunii fiscale?”, au întrebat unii membri ai opoziţiei în Parlament.

„Motivul pentru care ştim cu toţii acest lucru este faptul că toate acestea au fost dezvăluite în aşa-numitele Panama Papers şi sunt toate disponibile public pentru a le verifica”, a afirmat Henk Otten, un deputat independent. Henk Otten a întrebat, de asemenea, „ce legătură are această tranzacţie cu politica guvernului olandez de combatere a evaziunii fiscale, este întrebarea noastră adresată secretarului de stat. IMM-urile şi liber-profesioniştii care întârzie cu o zi cu declaraţia de TVA vor primi imediat o amendă consistentă. De ce se implică statul în astfel de construcţii?”

Senatorii şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că guvernul nu ar putea fi sigur de autenticitatea lucrării sau de proprietatea acesteia, având în vedere natura opacă a achiziţiei.

Guvernul a reacţionat reamintind valoarea inestimabilă a lucrării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură