Guvernul Monti nu cedează în faţa lobby-urilor şi continuă programul de liberalizări

Angajamentul de a liberaliza sectorul serviciilor din Italia s-a dovedit de cele mai multe ori un slogan de campanie mai degrabă decât o realitate.
Premierul italian, Mario Monti. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
03.01.2012

Angajamentul de a liberaliza sectorul serviciilor din Italia s-a dovedit de cele mai multe ori un slogan de campanie mai degrabă decât o realitate. Cu toate acestea, noul guvern de tehnocraţi al lui Mario Monti marchează deja o 'revoluţie' care plasează ţara înaintea multor state din Europa. De la 1 ianuarie, o nouă lege permite magazinelor, barurilor şi restaurantelor din întreaga Italie să rămână deschise 24 de ore din 24 pe parcursul întregului an, inclusiv duminica şi de sărbătorile legale, scrie Financial Times (FT) în ediţia de luni.

'Este o adevărată revoluţie', a scris cotidianul de primă mărime Corriere della Sera. Il Giornale, cotidianul din Milano deţinut de familia Berlusconi, a sugerat că 'provincialismul Italiei s-ar putea prăbuşi precum Zidul Berlinului'.

Dar cele două ziare au îngropat aceste relatări în pagini din interior, în timp ce unele ziare nu au marcat momentul deloc. Potrivit FT, acest lucru reflectă probabil suspiciunea că - lăsând la o parte legislaţia - mulţi retaileri ar putea fi lenţi în a profita de relaxarea reglementărilor.

Comercianţii au nevoie cu siguranţă de un impuls - cheltuielile de consum au fost deprimate ani de zile, ţara a regresat în recesiune, iar noul guvern creşte impozitele şi reduce cheltuielile. Cu toate acestea, sindicatele şi asociaţiile proprietarilor de magazine s-au plâns de faptul că orele nelimitate de activitate comercială vor conduce la pierderi de locuri de muncă şi la închiderea unor unităţi mici, incapabile să concureze cu retalierii marilor lanţuri.

Autorităţile locale sunt de asemenea nemulţumite, deoarece şi-au pierdut puterea de a se pronunţa privind orele de program - ca în Germania, unde activitatea comercială de duminică este adesea sever restricţionată. Roma şi câteva oraşe au introdus deja noua lege, deşi localităţilor li s-au acordat 90 de zile pentru a-şi aduce reglementările pe linie cu ea.

În pofida măsurilor decise privind magazinele, noul premier al Italiei a fost criticat în mass-media pentru faptul că este un ''şerif'' dur al UE, care a reuşit să îngenuncheze gigantul american din software Microsoft, dar a fost oprit din drumul său luna trecută de către şoferii de taxi şi farmaciştii italieni, care se opun cu înverşunare deschiderii sectoarele lor.

Răspunsul lui Monti a fost că, în calitate de fost comisar european pentru concurenţă, rezistenţa la liberalizare nu este nouă pentru el şi că va continua cu încăpăţânare. Legislaţia, care urmează să fie prezentată luna aceasta, va continua procesul de deschidere a sectorului serviciilor şi transporturilor din Italia, precum şi a breslelor profesioniste puternice, cum ar fi avocaţii, notarii şi lucrătorii din domeniul sănătăţii.

Nu va fi uşor, potrivit FT. Guvernarea de centru-dreapta anterioară a lui Silvio Berlusconi a cedat de multe ori în faţa lobby-urilor puternice - sau a evitat să le provoace la început. Tehnocraţii d-lui Monti sunt nealeşi şi pentru a supravieţui în parlament vor trebui să profite de rivalităţile dintre principalele două partide.

Se crede că şoferii de taxi din Roma, care se numără printre cei mai puternici adversari ai liberalizării, au avut un rol esenţial în alegerea în 2008 a lui Gianni Alemanno, primul primar postbelic de dreapta al capitalei italiene. Reformele propuse de Monti, care vor elimina restricţiile teritoriale de operare - de exemplu, permiţând şoferilor de taxi din afara oraşului să opereze la Roma - au fost foarte bine primite de cei din Roma, dar nu şi de Alemanno, care opune rezistenţă.

Claudio Giudici, preşedintele filialei din Toscana a Uritaxi, sindicatul naţional al şoferilor de taxi, a apărat opoziţia faţă de liberalizarea propusă drept un 'efort pasionat al forţelor angajate într-o rezistenţă democratică reală împotriva transformării Italiei dintr-o republică într-un stat oligarhic'.

Într-un comunicat prin e-mail, Giudici a afirmat că şoferii de taxi, farmaciştii, vânzătorii de ştiri şi comercianţii sunt cetăţeni cu drept de vot care au obiecţii faţă de ''alegerea premierului de către o serie de forţe naţionale şi internaţionale... cu un plan neo-liberal ce vizează punerea ţării... în mâinile unei oligarhii financiare''.

Emma Marcegaglia, şefa lobby-ul de afaceri Confindustria, a condamnat politicienii care 'fac genoflexiuni'' în faţa unei astfel de presiuni.

Rămâne însă de văzut cât de mult sprijin va primi Monti de la ''marile afaceri'' atunci când va începe lupta împotriva intereselor puternice din sectorul bancar, al asigurărilor şi al energiei, pentru care italienii plătesc adesea printre cele mai mari rate din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor