Guvernul-marionetă din Hong Kong amână pe termen nedefinit alegerile pe motiv de virus Wuhan

Liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, la o conferinţă de presă din 5 august 2019
Liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, la o conferinţă de presă din 5 august 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Directorul executiv al Hong Kong-ului, Carrie Lam, a amânat alegerile parlamentului din Hong Kong cu un an, într-o mişcare fără precedent, motivând decizia cu ajutorul Legii de urgenţă din Hong Kong.

Lam a declarat că a invocat ordonanţa privind reglementările de urgenţă pentru a opri votul, adăugând că mutarea este susţinută de Beijing. Regimul comunist va decide cum să "completeze vidul legislativ" cauzat de amânarea alegerilor, a afirmat ea.

„Alegerile Consiliului Legislativ din 2020 se vor încheia pe măsură ce legea de urgenţă va intra în vigoare”, a declarat Erick Tsang, secretar pentru afaceri constituţionale şi continentale.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă guvernamentale care a avut loc vineri seara, ora locală. Lam citează o creştere locală a cazurilor de virus Wuhan ca motiv al amânării de un an. Nu a fost furnizată nici o dată specifică în afară de notificarea de întârziere.

„Anunţul pe care trebuie să-l fac astăzi este cel mai dificil pe care l-am făcut în ultimele şapte luni”, a menţionat ea în conferinţa de presă.

Lam a declarat că adunarea a milioane de angajaţi şi alegători, inclusiv persoane în vârstă, vulnerabile, în ziua votării, ar ameninţa sănătatea publică a oraşului pe fondul unui focar de virus Wuhan.

De asemenea, Lam a menţionat temeri pentru presupuşii rezidenţi permanenţi din Hong Kong blocaţi în China continentală şi în străinătate din cauza restricţiilor de călătorie, spunând că ar fi „imposibil” să se întoarcă în Hong Kong pentru alegeri.

Vineri a fost a zecea zi consecutivă de creşteri cu trei cifre ale cazurilor de COVID din Hong Kong, citând 121 de cazuri noi.

Asia World Expo, locul iniţial stabilit pentru alegeri, este folosită ca o unitate de izolare comunitară, asemenea centrului de numărare, Centrul Internaţional de Expoziţii şi Comerţ Kowloon Bay.

Anunţul este o lovitură uriaşă pentru partidele pro-democraţie, care aveau şanse să obţină majoritatea în Consiliul Legislativ al oraşului.

Amânarea alegerilor survine după o descalificare în masă a candidaţilor pro-democraţie-cheie. Aceştia au fost descalificaţi după ce au fost consideraţi nepotriviţi pentru a susţine legea de bază a oraşului Hong Kong deoarece nu sunt loiali regimului comunist chinez.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut joi regimului să nu amâne alegerile.

„Trebuie să aibă loc la timp”, a spus Pompeo într-un interviu radio. „Oamenii din Hong Kong merită să aibă o voce şi să fie reprezentaţi de funcţionarii pe care îi aleg la scrutin... Dacă se distruge acest lucru, dacă o dau jos, va fi un alt indicator care va demonstra că Partidul Comunist Chinez a transformat pur şi simplu Hong Kong-ul într-un oraş comunist.

Benedic Rogers, co-fondator al grupului de monitorizare a drepturilor omului Hong Kong Watch, a declarat că pandemia a fost doar o scuză pentru ca autorităţile să demonteze procese democratice.

„Mai întâi îi descalifică pe democraţi. Apoi amână alegerile. Nu este vorba despre COVID-19", a scris el pe Twitter. „Este vorba despre teama de urne a Partidului Comunist Chinez”.

Annie Boyajian, director la Freedom House, a declarat că amânarea alegerilor este şocantă. "În timp ce siguranţa publică este importantă, amânarea ar trebui să fie o ultimă soluţie, susţinută de lege şi un consens larg între părţile interesate politice şi experţii independenţi", a menţionat Boyajian într-o declaraţie.

„Comunitatea internaţională este îngrijorată pe bună dreptate că această amânare este de fapt o manevră politică menită să diminueze entuziasmul alegătorilor, să ofere timp suplimentar pentru descalificarea sau judecarea candidaţilor pro-democraţie şi pentru eliminarea disidenţei.”