Guvernul lui Viktor Orban neagă că a folosit Pegasus pentru "interceptări ilegale" ale jurnaliştilor

Deşi nu neagă că a interceptat folosind software-ul Pegasus oferit de firma israeliană NSO Group
Viktor Orban
Viktor Orban (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Guvernul Ungariei a reacţionat în urma scandalului Pegasus, care a urmat unei investigaţii jurnalistice realizate de publicaţia Forbidden Stories împreună cu The Guardian şi alte 16 organizaţii media.

Kovacs Zoltan, purtătorul de cuvânt al premierului maghiar, a negat comiterea oricărei ilegalităţi de către guvernul de la Budapesta privind spionarea ziariştilor prin intermediul software-ului Pegasus dezvoltat de compania israeliană NSO Group.

The Guardian a susţinut că pe lista de peste 50 de mii de numere de telefon spionate de software-ul israelian, se aflau unele pe care le spionau autorităţile din Ungaria, care au utilizat legislaţia neclară în domeniul securităţii pentru a spiona ziariştii.

Citiți și Oficiali guvernamentali din toată lumea, spionaţi cu ajutorul WhatsApp [Reuters]

„Duminică seară, un grup de publicaţii de stânga, condus de The Guardian, a dezvăluit că, potrivit unei scurgeri de date care conţine numere de telefon, s-ar putea dovedi că anumite guverne, inclusiv Ungaria, au folosit un software numit Pegasus, dezvoltat de firma de supraveghere israeliană NSO Group, pentru a spiona jurnaliştii critici şi adversarii politici”, a afirmat Kovacs Zoltan.

Purtătorul de cuvânt maghiar a continuat, citându-l pe ministrul de Interne de la Budapesta, care a afirmat că Ungaria este „un stat democratic în care predomină statul de drept” şi care nu a efectuat nicio supraveghere ilegală, dar nu a afirmat că nu a folosit pachetul software Pegasus pentru a spiona.

„Potrivit ministrului de Interne, Sandor Pinter, de când guvernul premierului Orban a preluat puterea de la socialişti în 2010, nu a existat nicio supraveghere ilegală în Ungaria. Rezultatele protocoalelor de supraveghere susţin acest fapt. Tot potrivit ministrului Pinter, Ungaria este un stat democratic în care predomină statul de drept, prin urmare acţionează în conformitate cu reglementările în vigoare atunci când decide asupra acţiunilor în cazuri individuale”.

Citiți și Companie israeliană foloseşte o breşă în WhatsApp pentru a instala spyware pe telefoane mobile

„Cei care susţin altceva atunci când se vorbeşte de acţiuni care vizează subminarea ordinii constituţionale sunt pur şi simplu naivi”, a mai punctat Kovacs Zoltan, citând-o pe Judit Varga, ministrul de Justiţie.

Totodată, Zoltan a acuzat mass-media care critică guvernul condus de Viktor Orban că „doar înghite investigaţia jurnalistică fără să-şi pună vreo întrebare şi urmează turma, fără să ceară dovezi mai concrete şi să pună întrebări mai dure”.

Ca răspuns la acuzaţiile guvernului ungar, jurnalistul Shaun Walker de la The Guardian, a corectat printr-o postare pe Twitter o serie de informaţii transmise de Kovacs Zoltan, pe care le-a calificat drept „eronate”.

„Este greu de susţinut că totul este doar un complot anti-Orban, având în vedere că există atât de multe alte ţări şi personaje implicate”, a scris Shaun Walker. De asemenea, acesta a mai postat o serie de tweet-uri, în care a precizat că investigaţia nu a fost realizată de un „grup de organizaţii de stânga, ci de o coaliţie mare de publicaţii, din care au făcut parte unii dintre cei mai buni jurnalişti de investigaţie din Europa”.

Citiți și Tribunal israelian cere companiei Facebook să redeschidă contul firmei NSO Group

În acelaşi timp, Walker a mai spus că guvernul maghiar nu a negat existenţa vreunui fel de supraveghere, ci numai a unei „supravegheri ilegale”, fapt care evidenţiază că legislaţia din Ungaria este foarte vagă în acest sens.

„Spuneţi că nu există dovezi, însă noi oferim analize criminalistice efectuate de Amnesty Internaţional şi evaluate de colegi de la Citizen Lab [o firmă canadiană care a publicat în ultimii ani multe analize despre modul de operare al NSO Group, n.r.]. Presupun că cititorii pot decide dacă consideră acest lucru credibil sau dacă consideră că negările oficiale vagi pe acest subiect sunt mai demne de crezut”, scrie Shaun Walker, răspunzându-i lui Kovacs Zoltan printr-o postare pe Twitter.

Walker a mai scris că încă „nu există o negare a faptului că această supraveghere a avut loc, ci doar o negare a supravegherii ilegale. Aşa cum am prezentat clar în articolele noastre, temeiurile legale referitoare la supraveghere sunt foarte vagi în Ungaria, aşa cum au declarat în trecut şi alte organismele internaţionale”.

Totodată, Shaun Walker a întors cererea lui Kovacs Zoltan de oferire a mai multor dovezi în legătură cu subiectul, spunând că „dacă ceea ce au scris jurnaliştii reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii naţionale, atunci e necesar ca guvernul maghiar să demonstreze cum s-ar întâmpla acest lucru”. De asemenea, Walker a afirmat că acest subiect ar putea fi discutat în Comisia pentru securitate naţională a Parlamentului de la Budapesta, însă parlamentarii Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, „refuză acest lucru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe