Guvernul lui Medvedev, subordonat unei comisii Putin-Secin (revista presei)

Guvernul premierului rus Dmitri Medvedev se va subordona unei comisii nou înfiinţate la Kremlin, scriu ziarele moscovite de luni, referindu-se la o structură din cadrul administraţiei prezidenţiale vizând coordonarea sectorului energetic, care va fi condusă chiar de către preşedintele Vladimir Putin şi de fostul său vicepremier Igor Secin.
Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)
Gina Sturdza
18.06.2012

Guvernul premierului rus Dmitri Medvedev se va subordona unei comisii nou înfiinţate la Kremlin, scriu ziarele moscovite de luni, referindu-se la o structură din cadrul administraţiei prezidenţiale vizând coordonarea sectorului energetic, care va fi condusă chiar de către preşedintele Vladimir Putin şi de fostul său vicepremier Igor Secin.

Secin a revenit la conducerea complexului energetic, semnalează Vedomosti. Guvernul Medvedev se va subordona Comisiei Putin-Secin, titrează şi Nezavisimaia Gazeta. Principalul eveniment al săptămânii trecute, în politica internă rusă, a fost crearea unei noi structuri a Kremlinului pentru coordonarea economiei şi dezvoltarea sectorului energetic. Putin s-a desemnat pe sine însuşi şef al acestei comisii, iar pe fostul vicepremier Igor Secin, actualmente şef al companiei petroliere Rosneft, l-a făcut secretar responsabil.

După anunţarea componenţei noului guvern condus de Dmitri Medvedev era de aşteptat ca domeniul energetic să fie gestionat de către ministrul de resort, Aleksandr Novak, şi de către vicepremierul Arkadi Dvorkovici, iar tarifele şi nivelul impozitelor să fie stabilite, de exemplu, de miniştrii economiei şi finanţelor. Dar decretul prezidenţial instituie cu totul altă schemă de conducere: cele mai importante decizii economice - de la tarife la impozite, de la preţul benzinei la programele de investiţii - vor fi formulate pentru executiv de comisia Putin Secin.

Primul punct pe agenda întâlnirii dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Barack Obama este 'Lista Magnitski', discutată în congresul SUA şi conţinând numele unor funcţionari ruşi, cărora ar urma să li se interzică accesul în SUA pe motiv că încalcă drepturile omului, relatează portalul newsru.com. Apărarea antirachetă, criza din Siria, programul nuclear iranian şi Afganistanul vor fi, de asemenea, discutate, de cei doi lideri. Ei se vor întâlni luni seara, înainte de deschiderea Summitului G20, în oraşul mexican Los Cabos.

Kommersant îşi deschide ediţia cu un articol în care comentează eşecul suferit de echipa naţională a Rusiei, învinsă de Grecia (0-1) în ultimul meci din grupa A. Campionatul European de Fotbal, care începuse atât de frumos pentru naţionala Rusiei, părând că echipa poate fi inclusă între favoritele turneului, în rând cu granzii - nemţii, olandezii, spaniolii, francezii, englezii şi italienii - s-a încheiat cu o mare înfrângere. Scorul de 0-1 cu grecii, care s-au prezentat la început ca o victimă facilă, i-a readus pe ruşi în categoria mediocrilor la fotbal. Unii observatori îl consideră vinovat de acest eşec pe antrenorul principal Dick Advocaat, care ar putea fi înlocuit până la sfârşitul Campionatului, estimează Vzgliad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor