Guvernul inaspreste conditii de utilizare a armelor de foc neletale

Guvernul a inasprit conditiile de detinere si folosire a armelor de foc neletale, hotarand ca pentru utilizarea nelegala a acestora sa fie aplicata o pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la trei ani, a declarat, miercuri, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David.
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David. (www.mai.gov.ro)
Epoch Times România
13.03.2008

Guvernul a inasprit conditiile de detinere si folosire a armelor de foc neletale, hotarand ca pentru utilizarea nelegala a acestora sa fie aplicata o pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la trei ani, a declarat, miercuri, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David.

Noile pedepse au fost introduse printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Legii privind regimul armelor si munitiilor.

"Am considerat necesar inasprirea conditiilor de detinere, procurare, port si utilizare a armelor de foc neletale vazand numarul ingrijorator de mare al incidentelor stradale in care aceste arme de foc neletale sunt folosite in mod nepotrivit si, incepand de la momentul aprobarii acestei ordonante, si nelegale. Armele de foc neletale sunt utilizate doar pentru evenimente exceptionale care tin de autoaparare, de protectia propriei persoane si nicidecum nu pot sa fie folosite ca instrument de intimidare sau in reglarile de conturi pe care anumite grupari inteleg sa le transeze in tara", a spus David.

El a aratat ca portul nelegal si utilizarea armelor de foc neletale va fi considerat o sanctiune incriminata in lege ca infractiune si pedepsit cu inchisoare de la trei luni la un an, in ceea ce priveste detinerea si portul, si de la sase luni la trei ani, in ceea ce priveste uzul acestor arme.

"Cred ca in acelasi timp este necesara o prezenta mai vizibila si mai ferma a politiei care sa descurajeze aceste conflicte, incidente neplacute care au loc in anumite orase unde gruparile interlope inteleg sa-si rezolve conflictele in strada", a adaugat ministrul Internelor.

El a aratat ca a transmis tuturor sefilor inspectoratelor judetene de politie si politiilor locale ca nu va mai tolera si accepta niciun caz de violenta stradala generata de aceste grupari interlope, sub sanctiuni severe si drastice.

Ministerul de Interne informeaza, printr-un comunicat, remis agentiei MEDIAFAX, ca in prezent sunt peste 42.500 detinatori de arme neletale, dintre care aproximativ 14.000 in Bucuresti.

Anul trecut, in 77 cazuri, acestea au fost folosite ilegal, iar in primele luni ale acestui an au fost inregistrate 28 astfel de situatii (ex. sicanari in trafic, incidente pentru locuri de parcare sau acte de violenta stradala).

Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, initiata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, a fost aprobata de Guvern in sedinta de miercuri si va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Pentru armele neletale din categoria celor cu aer comprimat si a celor confectionate special pentru a imprastia proiectile de cauciuc (pistoalele cu aer comprimat), persoana care intentioneaza sa procure o astfel de arma trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: lipsa antecedentelor penale (pentru fapte savarsite cu intentie); aviz psihologic din care sa rezulte ca persoana este apta pentru a detine, purta si folosi arme si munitii neletale; lipsa unor situatii care sa fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale in ultimii cinci ani

Pentru armele neletale din categoria celor confectionate special pentru a imprastia gaze nocive, iritante sau de neutralizare (pistoale cu gaze), cei interesati vor trebui sa notifice Politiei intentia de a cumpara, iar dovada notificarii se va elibera numai daca aceasta nu are antecedente penale. Pe baza dovezii si prezentand cartea de identitate, persoana interesata poate achizitiona arma cu gaze.

In termen de cinci zile de la dobandirea armei cel care a dobandit-o se deplaseaza la Politie unde i se elibereaza un certificat de detinator. Certificatul de detinator dovedeste ca a indeplinit procedura legala de inregistrare la Politie a armei neletale.

Nu sunt modificate regrementarile referitoare la pastrarea, portul si folosirea armelor neletale, ramanand valabile prevederile din legea modificata prin prezenta Ordonanta.

Astfel, posesorii armelor neletale au obligatia sa ia toate masurile necesare pentru pastrarea armelor la domiciliu sau resedinta, astfel incat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate la acestea si sa nu existe pericol de vatamare corporala accidentala.

Cetatenii romani si strainii cu sedere legala in Romania, care au implinit varsta de 18 ani, au dreptul sa poarte asupra lor doar o singura arma neletala destinata pentru autoaparare, dintre cele procurate in mod legal.

Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoaparare, in urmatoarele conditii: in locuri aglomerate, stadioane, sali de spectacol si adunari publice, precum si in alte locuri in care folosirea acestor arme este interzisa prin lege; daca detinatorul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sufera de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol in conditiile in care poarta arma asupra sa, precizeaza MIRA.

Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate (numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora) sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.

Pentru celelalte categorii de arme neletale - armele de tir sportiv, armele de agrement (arbalete si arcuri, arme de panoplie), arme cu destinatie utilitara (arme tranchilizante, pistoale de semnalizare, pistoale de start, arme de recuzita), se pastreaza regimul juridic deja existent (care presupune numai notificarea prealabila a organelor de politie competente si obligatia de obtinere a certificatului de detinator), fara alte conditii.

Ordonanta de urgenta prevede, de asemenea, o perioada de tranzitie de sase luni pentru cei care, de la data intrarii in vigoare, detin arme din categoria celor mentionate pentru a se conforma conditiilor de detinere, port si folosire, impuse de actuala reglementare.

Cei care sunt detinatori de astfel de arme, vor trebui ca in acest interval de timp sa se adreseze structurilor specializate ale Politiei, existente in fiecare judet si Municipiul Bucuresti pentru a intra in legalitate.

La expirarea perioadei de sase luni, posesorii armelor care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege vor avea doar un drept de detinere a armelor, portul si uzul de arma fiind considerate, in aceste conditii, fara drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor