Guvernul Chicu vrea să facă modificări la Constituţie privind numirea în funcţie a judecătorilor

Potrivit amendamentelor la Constituţia R. Moldova judecătorii noi nu vor mai avea un termen de probă de cinci ani, dar vor fi numiţi din start până la atingerea plafonului de vârstă.
Constituţia Republicii Moldova. (moldnews.md)
Ştefan Sârbu
23.01.2020

Guvernul moldovean a aprobat miercuri, 22 ianuarie, un amendament constituţional care prevede excluderea Parlamentului din procesul de selectare şi numire a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), aceştia urmând să fie numiţi de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a menţionat în şedinţa de guvern că modificarea ar „reduce influenţa factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor CSJ”.

Amendamentele mai prevăd că judecătorii noi nu vor mai avea un termen de probă de cinci ani, dar vor fi numiţi din start până la atingerea plafonului de vârstă.

CSM ar trebui reformat, astfel încât din această structură de autoadministrare a sistemului judecătoresc să facă parte mai mulţi judecători şi să fie excluşi membrii de drept: ministrul Justiţiei, Procurorul General şi preşedintele Curţii Supreme.

Nu este clar dacă există o majoritate în parlamentul de la Chişinău care ar accepta aceste modificări la Constituţie, care preventiv mai trebuie să primească şi avizul pozitiv al Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor