Guvernul cere urgentarea anchetei in cazul fraudei de la Chisinau-Gaz

Agentia pentru Reglementare in Energetica a depistat o retea care a adus un prejudiciu de 24 de milioane de lei, companiei de distributie a gazului.
Epoch Times România
23.05.2011

Agentia pentru Reglementare in Energetica a depistat o retea care a adus un prejudiciu de 24 de milioane de lei, companiei de distributie a gazului.

Potrivit ANRE, din retea fac parte reprezentanti ai furnizorului de gaze naturale, procurori, judecatori, avocati, reprezentanti ai fostei conduceri a Serviciului de Informatii si Securitate. In total, 2.700 de complici. Conducerea Moldovagaz respinge declaratiile ANRE si spune ca va veni cu detalii pe parcurs.

"Pe data de 11 mai, 11 cetateni s-au adresat agentiei. Au fost depuse 11 petitii, care, practic, aveau acelasi continut, doar adresele sunt altele si deci numele cetatenilor sunt altele si sumele sunt altele. In afara de plata lunara, de 800 de lei, 700 de lei, erau incluse datorii de 40, 48 de mii. Reclamantii au cerut explicatii de la Chisinau-Gaz, cerand explicatii pentru motivul pentru care li se imputa aceste sume. Probabil intentia a fost ca aceste datorii nu se vor depista si nu le vor achita", a declarat directorul ANRE, Nicolae Raileanu.

Raileanu a mentionat ca numarul petitiilor a crescut. Trei specialisti s-au deplasat la Chisinau-Gaz, unde au cerut explicatii de la conducerea intreprinderii si materiale care ar confirma existenta acestor datorii.

"Am primit o lista care cuprinde peste 2700 de cetateni, aceasta lista este la mine. Acesti oameni sunt datori si sunt complici la o schema criminala, in viziunea Chisinau-Gaz, autorul acestei scheme este doamna Bejenari Elena, contabila, impotriva careia este intentat dosar penal si care este anchetata de comisariatul general de politie sectorul Rascani", a mentionat Raileanu.

Scandalul gazelor a ajuns si in vizorul Guvernului. Vicepremierul Valeriu Lazar cere urgentarea anchetei si solicita explicatii de la "Moldova-Gaz", de la "Chisinau Gaz" si detalii de la ANRE.

Conducerea Agentiei nationale pentru reglementare in Energetica banuieste ca schema de la Chisinau-Gaz era utilizata si in alte raioane.

"Am fost contactat dintr-un raion. Cineva mi-a spus ca a fost dus in eroare si ca s-a folosit de vreo cinci ani de aceasta schema. Deci, aceasta schema exista si in raioane", a declara director ANRE, Nicolae Raileanu.

Reprezentantii ANRE au dezvaluit si schema folosita. Astfel, in baza unei intelegeri cu reprezentantii Chisinau-Gaz, la un consum lunar de o mie de metri cubi, clientul platea pentru 400 de metri cubi, in numerar, angajatului companiei. Alti 400 de metri cubi erau notati ca pierderi in retea. In factura insa erau indicati doar 200 de metri cubi.

Moldova Gaz a anuntat ca schema descrisa este aplicata din 2004 si ca a fost reclamata organelor de drept, inca in martie, pe acest caz fiind deschis un dosar penal. Ministrul de interne, cat si procurorul general au refuzat sa ofere vreo informatie, invocand secretul anchetei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor