Guvernul bulgar a prelungit acordurile cu BEI pentru podul Calafat-Vidin
În cadrul şedinţei sale de miercuri, guvernul bulgar a aprobat amendamentele care prelungesc cele două acorduri financiare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) ce finanţează parţial construcţia podului de peste Dunăre, între Calafat şi Vidin. Potrivit biroului de presă al guvernului bulgar, prin aceste amendamente, termenul de absorbire a celor 70 de milioane acordate de bancă sub forma de credit se prelungeşte până la 31 decembrie 2012. Din această sumă, au fost deja absorbite 40,5 milioane de euro, iar 29,5 de euro rămân pentru perioada următoare.
Costul construcţiei podului de peste Dunăre între Calafat şi Vidin va creşte cu 27 milioane de euro, a anunţat la sfârşitul lunii octombrie ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski. Creşterea costurilor a fost calculată de consultantul de proiect şi motivată de înlocuirea pilonilor de fier cu unii de beton armat. Suma suplimentară va fi acoperită cu banii din rezervă, conform memorandumului proiectului, a afirmat ministrul.
Podul Calafat-Vidin urmează să fie finalizat în anul 2012. El va deveni însă funcţional în toamna anului viitor, pentru că atunci va fi finalizată infrastructura aferentă. Podul va avea o lungime de aproximativ 2 kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Înaintea de creşterea anunţată de ministrul Moskovski, valoarea totală a construcţiei podului se ridică la peste 225 milioane de euro. 70 de milioane sunt asigurate prin programul ISPA, grant Fondul de Coeziune, alte 70 de milioane sunt acordate de Banca Europeană de Investiţii sub formă de împrumut, bugetul de stat al Bulgariei asigură 60 de milioane, banca germană de dezvoltare KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) acordă 2 de milioane de euro sub formă de ajutor şi 18 milioane sub formă de împrumut, iar Agenţia Franceză de Dezvoltare - un ajutor de 5 milioane de euro. Finanţarea accesului de pe malul românesc este asigurată de Uniunea Europeană prin programul
ISPA cu 34 milioane de euro şi bugetul de stat al României cu 33 milioane de euro.
În momentul de faţă, România şi Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toată lungimea porţiunii comune a Dunării - 470 km. Acesta se află între Giurgiu şi Ruse şi a fost inaugurat în anul 1954.