Guvernul argentinian 'militarizează' oraşul Cordoba în urma vandalizării unor magazine şi locuinţe

Secretarul argentinian pentru securitate, Sergio Berni, a anunţat trimiterea a peste 2.000 de jandarmi înarmaţi la Córdoba, al doilea oraş al ţării ca populaţie, care s-a confruntat cu vandalizarea unor magazine, supermarketuri şi chiar a unor case particulare, informează ziarul spaniol El Mundo.
Epoch Times România
05.12.2013

Secretarul argentinian pentru securitate, Sergio Berni, a anunţat trimiterea a peste 2.000 de jandarmi înarmaţi la Córdoba, al doilea oraş al ţării ca populaţie, care s-a confruntat cu vandalizarea unor magazine, supermarketuri şi chiar a unor case particulare, informează ziarul spaniol El Mundo.

În 2012, guvernul argentinian a trimis jandarmii pentru a înăbuşi protestele angajaţilor unei companii de petrol din Cerro Dragón (provincia Chubut). În acea misiune, 14 militari au murit într-un accident de trafic. Şefa statului argentinian, care a decretat doliu naţional, a promis că nu va mai permite niciunui jandarm să apere vreo provincie, pentru că 'jandarmeria are grijă de bunurile federale'.

Actele de vandalism din Cordoba au vizat 20 de supermarketuri în noaptea de marţi spre miercuri, în mijlocul unei greve a poliţiei, care a lăsat oraşul fără apărare. Un tânăr a murit împuşcat şi alte 60 de persoane au fost rănite. Berni l-a criticat pe guvernatorul de Cordoba, José de la Sota, peronist ca şi preşedinta Cristina Kirchner Fernández, dar nu şi simpatizant al acesteia.

Faptul că el a trimis un apel de ajutor pe Twitter la orele 04: 30 este incalificabil, a spus Sergio Berni. De la Sota a trimis într-adevăr un mesaj palatului prezidenţial Casa Rosada prin această reţea socială. A doua zi, Asociaţia Patronatului Argentinian a reclamat ' intervenţia urgentă' în Cordoba a jandarmilor 'pentru a opri vandalismul'.

La rândul său, episcopul de Cordoba, Pedro Javier Torres, a denunţat 'situaţia de abandon' a provinciei din partea Casei Rosada, subliniind că jafurile nu au fost comise din cauza 'sărăciei' sau în căutare de 'alimente', ci din dorinţa de 'infracţiune'. Potrivit presei locale, vandalii, în general tineri, au luat motociclete, biciclete, televizoare, computere, celulare, echipamente audio şi vinuri scumpe, mai degrabă decât alimente. Ei au profitat de faptul că oraşul a rămas fără apărare din cauza grevei poliţiştilor.

Aproximativ 7.000 de agenţi dintr-un efectiv de 20.000 de poliţişti se aflau de 24 de ore în grevă reclamând cerând salariale şi ameliorarea condiţiilor de muncă. În unele cartiere cetăţenii s-au organizat în grupuri de apărare, înarmaţi cu bâte şi cuţite, în timp ce comercianţii şi-au procurat puşti pentru a-şi apăra magazinele.

Potrivit ziarului El Periodico conflictul de muncă a fost soluţionat miercuri, iar autorităţile au acceptat creşterea salariilor poliţiştilor. 'Am ajuns la un acord. Le cerem iertare tuturor locuitorilor Cordobei', a declarat emoţionat unul dintre poliţişti în faţa camerelor de filmare. Poliţia locală a fost implicată într-un scandal de proporţii în urmă cu câteva luni, când guvernatorul a fost nevoit să demită o parte din conducere pentru presupusa implicare într-o reţea de trafic de droguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor