Guvernul a aprobat cumpărarea unui avion prezidenţial

(MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Guvernul a aprobat cumpărarea unei aeronave pentru zborurile prezidenţiale. Avionul, destinat deplasărilor în străinătate ale preşedintelui, premierului şi şefilor celor două camere ale Parlamentului, va fi ales în urma unei analize a unei comisii speciale, conduse de însuşi ministrul Transporturilor, relatează B1 TV

Înfiinţarea comisiei speciale, ce urmează a decide asupra avionului pe care îl va achiziţiona, a fost dispusă prin ordin al premierului, emis la scurt timp după o cerere în acest sens venită de la Administraţia Prezidenţială.

Tarom a propus deja un avion pentru deplasările demnitarilor români, mai exact un avion de tip Airbus A310. Valoarea avionului este de 2-3 milioane de euro, însă pentru ca acesta să fie adus la standardele necesare ar mai fi nevoie de alte 2-3 milioane de euro.

Reamintim că Guvernul a încercat în mai multe rânduri să cumpere un avion de protocol, toate aceste încercări eşuând.

În septembrie 2013, pe masa Comisiei de Apărare din Parlament a ajuns propunerea Guvernul României privind achiziţionarea unui avion multirol. Acesta urma sa fie cumpărat în leasing şi să coste 56 de milioane de euro, cu 21 de milioane de euro mai mult decât dacă plata ar fi fost făcută pe loc.

Preţul aeronavei pentru demnitari a stârnit valuri de critici, în condiţiile în care anul 2013 a fost marcat de numeroase proteste ale angajaţilor din sistemul medical, profesorilor etc., nemulţumiţi de salariile mici, explicate de Guvern prin lipsa de bani la buget. În consecinţă, cabinetul Ponta a renunţat la această achiziţie.

Pe 11 mai a.c., Preşedinţia a cerut însă Guvernului să aprobe cumpărarea unui avion prezidenţial, invocând argumente financiare, respectiv faptul că o treime din banii pentru deplasări s-au dus pe închirierea de aeronave în prima parte a anului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne