Guvernatorul Băncii Spaniei: Dacă îşi obţine independenţa, Catalonia va fi exclusă din zona euro

Regiunea Catalonia din Spania va în mod automat exclusă din zona euro şi sistemul său bancar va fi adus la pământ dacă alegătorii optează în acest weekend pentru susţinerea independenţei regiunii, a avertizat guvernatorul băncii centrale spaniole, conform ziarului The Telegraph.
Preşedintele catalan Artur Mas. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.09.2015

Regiunea Catalonia din Spania va fi în mod automat exclusă din zona euro şi sistemul său bancar va fi la pământ dacă alegătorii optează în acest weekend pentru susţinerea independenţei regiunii, a avertizat guvernatorul Băncii Centrale spaniole, conform ziarului The Telegraph.

Luis Maria Linde, guvernatorul Băncii Spaniei, a declarat că regiunea nu va fi capabilă să îşi păstreze moneda euro, iar poziţia sa în Uniunea Europeană ar fi de asemenea ameninţată dacă se va decide separarea de Spania.

“Ieşirea din zona euro este automată, iar ieşirea din Uniunea Europeană este implicită”, a declarat el.

În plus, băncile catalane nu vor mai avea acces la facilităţile Băncii Centrale Europene, suspendându-se astfel ultima legătură între sistemul financiar catalan şi zona euro.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că mişcarea separatistă din regiune, condusă de preşedintele Artus Mas, este aproape de a obţine în cadrul alegerilor locale de duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei. O astfel de victorie ar fi suficientă pentru ca regiunea să poată lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit preşedintelui catalan Artur Mas.

Asociaţia bancară din Spania a avertizat, de asemenea, în privinţa nesiguranţei care va lovi creditorii în cazul unei separării a Cataloniei.

Vicepreşedintele Uniunii Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că orice regiune care îşi câştigă independenţa nu va mai fi supusă tratatelor UE, adăugând că aceasta ar putea totuşi depune o nouă cerere pentru a obţine statutul de membru al blocului european.

Madridul a promis că va bloca orice cerere de separare venită din partea catalanilor.

În urmă cu câteva luni, şeful Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat grecilor că un vot “NU” în cadrul unui referendum privind programul de salvare financiară a Greciei ar însemna de asemenea o excludere automată a ţării din UE.

Chiar dacă s-ar afla în afara uniunii economice şi monetare, Catalonia ar putea în continuare să folosească euro ca monedă a sa, “dar cu riscul de a pierde controlul asupra politicii sale monetare”, a declarat Yvan Mamalet de la Societe Generale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor