Băsescu: Revenirea la Cotroceni nu mai este cea mai importantă miză

Traian Băsescu la un miting electoral.
Traian Băsescu la un miting electoral. (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a criticat scoaterea de pe listele electorale a cetăţenilor români plecaţi în străinătate, spunând că nu pot exista "ilegalitate mai mare şi prostie mai mare". El a precizat că prioritatea sa nu mai este revenirea la Cotroceni, la o conferinţă de presă susţinută la sediul său de campanie.

Principalele declaraţii ale preşedintelui suspendat:

- Statul român nu are instituţii şubrede. Este un stat consolidat, cu instituţii funcţionale, dar niciun stat nu rezista să rămână funcţional pe de-a-ntregul când o majoritate politică încalcă legile statului.

- Ca să demisionez trebuie să fiu în funcţie. Eu sunt suspendat. Din postura de suspendat nu pot demisiona.

- Am constatat din comunicate publice că Parchetul General s-a implicat în analiza a ceea ce s-a întâmplat la referendum.

- Revenirea la Cotroceni nu mai e o prioritate. Pentru mine miza cea mai mare este demantelarea reţelelor de fraudare a proceselor electorale şi stabilirea responsabilităţilor pentru cei care, după ce au organizat un referendum, îl neagă ei înşişi. Nici nu mă interesează termenele CC.

- Ponta, Antonescu, Voiculescu şi Rus sunt responsabili de respingerea oricărei şanse ca România să mai intre în Schengen, sunt responsabili de accelerarea deprecierii monedei naţionale şi că România nu va putea deveni la toamnă un partener credibil pentru discutarea bugetului 2014-2020 la UE.

- Pentru mine revenirea la Cotroceni nu mai este cea mai importantă miză. Pentru sănătatea democraţiei în România, este esenţial ca acest referendum să fie analizat în toate detaliile lui din punct de vedere al legalităţii. Decizia de ieri a CC a fost generată de un chestor.

- Apelul meu către administraţia locală este la corectitudine, pentru că nişte băieţi deştepţi de la Palatul Victoria vor să împingă nota de plată la cei din teritoriu.

- Pare a fi o încercare de a împinge responsabilitatea fraudării referendumului de la Guvern către primari şi cei din secţiile de votare. Presiunea pusă pe primari să modifice listele electorale îi pune pe primari în situaţia de infractori.

- Rus spune că vor face un soi de recensământ. Ce se fac cu cei plecaţi în vacanţă? Ei trebuie să înţeleagă un lucru: pe zi ce trece afundă România tot mai tare în decredibilizare. Nu există soluţie pentru România decât aplicarea standardelor democratice europene. Cum să-i scoţi din liste pe cei care sunt în străinătate când ai făcut pentru ei 306 secţii de votare? Prostie mai mare ca scoaterea românilor din străinătate de pe liste nu există.

- Suntem în cea mai penibilă situaţie în care poate fi un Guvern: organizează referendum, dă cifra, se termină şi când vede că n-a ieşit cum trebuie, îl contestă. Situaţia, unică în UE, descalifică Guvernul României. Nu vom scăpa de efecte neplăcute.

- Guvernul, în urma loviturii de stat, a organizat un referendum. La AEC, MAI, singurul autorizat să transmită listele electorale, a precizat numărul de 18,3 milioane de locuitori. Toate poveştile cu CNAS, INS, evidenţa altor Case sunt diversiuni, pentru că singura autoritate recunoscută de lege putând să comunice cifrele electorale este MAI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne