Guatemala îşi propune intensificarea relaţiilor economice cu R. Moldova

Imagini din Chişinău,Republica Moldova, Arcul de Triumf (Epoch Times România)
Ana Chitoroagă
08.05.2014

Guatemala doreşte intensificarea relaţiilor comercial-economice cu Republica Moldova, fiind interesată de importul vinurilor moldoveneşti, dezvoltarea turismului, oportunităţile de comerţ liber pe care le are ţara pe pieţele regionale.

O declaraţie în acest sens a fost făcută ieri la Chişinău, de Ambasadorul Republicii Guatemala în Republica Moldova, cu reşedinţa la Moscova, Herbert Estuardo Meneses Coronado, în cadrul unei întrevederi cu conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI).

Potrivit Serviciului de presă al CCI, Ambasadorul a mai menţionat că este primul diplomat din Guatemala acreditat şi pentru Moldova, iar pe parcursul mandatului pe care l-a primit şi-a propus să contribuie la iniţierea relaţiilor de colaborare dintre agenţii economici ai celor două state.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Vladimir Didilica, l-a informat pe ambasador despre sectoarele principale ale economiei naţionale, regimurile comerciale pe care le are ţara noastră cu statele membre ale UE, CSI, CEFTA, principalele evenimente economice naţionale şi internaţionale, organizate anual de CCI a Moldovei.

Părţile au convenit să intensifice schimbul de informaţii economice şi să colaboreze în vederea semnării unui Acord între Camerele de Comerţ din R. Moldova şi Guatemala, pentru că ulterior să organizeze împreună vizite de afaceri şi misiuni economice în Moldova şi, respectiv, Guatemala.

Nivelul relaţiilor comerciale între R. Moldova şi Guatemala este foarte mic şi e necesară o mai bună cunoaştere a posibilităţilor de cooperare în anumite sectoare pentru a dinamiza schimburile comerciale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2013 nu au fost efectuate exporturi autohtone în Guatemala. În aceeaşi perioadă, importurile din Guatemala în Republica Moldova au constituit 827,6 mii de dolari SUA, fiind în creştere de aproximativ 14 ori comparativ cu anul 2012, notează moldpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor