GSPRM: România va ajunge principalul producător de aur din UE dacă începe proiectul Roşia Montană

(MIRCEA ROSCA/AFP/Getty Images)

România va deveni cel mai mare producător de aur din Uniunea Europeană odată cu demararea proiectului minier de la Roşia Montană, potrivit datelor Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană (GSPRM).

În prezent, Suedia este principalul producător european de aur, cu o producţie de 8,9 milioane de tone în 2011.

În România există în prezent două licenţe de exploatare a aurului, cea de la Roşia Montană din judeţul Alba, deţinută de Roşia Montană Gold Corporation, şi cea din Certej, judeţul Hunedoara, a companiei Deva Gold.

"În cazul în care cele două proiecte care au licenţă de exploatare încep producţia de aur, România ar trece pe primul loc în clasamentul celor mai mari ţări producătoare de aur din Europa. Potrivit companiilor implicate, producţia anuală de la Roşia Montană va fi de 15 tone, iar cea de la Certej de 3 tone", potrivit datelor furnizate de Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană.

Europa a produs, anul trecut, 49,8 milioae de tone de aur, adică 1,24% din producţia mondială. Datele se referă la cele 27 de state membre ale UE şi Turcia, iar sursa este Turkish Gold Mines Association.

Turcia a produs anul trecut 24,4 tone de euro, Suedia - 8,9 tone, Finlanda - 8,46 tone, Bulgaria - 3,48 tone, Polonia - 0,99 tone, Grecia - 0,99 tone, iar alte state au produs 2,49 tone de aur.