Grupul de mercenari Wagner pune o recompensă de 15 milioane de dolari pe capul ministrului italian al Apărării

Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto
Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto (Youtube - captură ecran)

Grupul de mercenari ruşi Wagner a pus o recompensă de 15 milioane de dolari pe capul ministrului italian al Apărării Guido Crosetto, care a acuzat grupul de a fi provocat creşterea valului de migraţie către Italia, se arată într-un raport al serviciilor de informaţii italiene, potrivit Euractiv.

Se pare că înştiinţările despre recompensă ar fi fost primite de serviciile de informaţii italiene în urmă cu aproximativ 10 zile, dar nu au fost făcute publice decât săptămâna aceasta. Aceasta ar fi ca urmare a faptului că Crosetto a dat vina pe grupul Wagner pentru creşterea numărului de migranţi din Africa către Italia.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, migraţia a crescut la 20.021 de persoane în perioada 1 ianuarie - 15 martie 2023, comparativ cu 6.263 de migranţi care au ajuns în ţară în aceeaşi perioadă în 2022 şi 6.041 în 2021.

Luni, Crosetto a declarat că Wagner, un grup de mercenari al cărui proprietar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, se află în spatele valului de sosiri de migranţi care au provocat tulburări politice atât în Italia, cât şi în Europa, precum şi zeci de decese.

"Cred că acum se poate spune cu siguranţă că creşterea exponenţială a fenomenului migrator care pleacă de pe coastele africane face parte, de asemenea, într-o măsură deloc neglijabilă, dintr-o strategie clară de război hibrid pe care divizia Wagner o pune în aplicare, folosindu-şi influenţa considerabilă în unele ţări africane."

El a adăugat că UE, NATO şi Occidentul, la fel cum şi-au dat seama că atacurile cibernetice fac parte din conflictul global ucrainean în curs de desfăşurare, ar trebui să înţeleagă că frontul sud-european devine mai periculos.

"Ar trebui să ia act de faptul că migraţia necontrolată şi continuă, adăugată la criza economică şi socială, devine o modalitate de a lovi ţările cele mai expuse, în primul rând Italia, şi opţiunile lor geostrategice clare", a adăugat el.

De asemenea, Crosetto a făcut apel la aliaţi, inclusiv la colegii din NATO, să îşi intensifice sprijinul şi să împartă povara problemelor care apar.

Trupele Wagner au fost acuzate că operează în mai multe ţări africane, inclusiv în Libia, Mali şi Republica Centrafricană. De asemenea, acestea au fost vârful de lance al încercării Rusiei de a cuceri oraşul ucrainean Bahmut, relatează Reuters.

Comentarii similare au fost făcute şi de ministrul de Externe, Antonio Tajani, care a declarat presei, în timpul unei vizite în Israel, că este "îngrijorător" faptul că mulţi dintre migranţii care sosesc în Italia provin din zone "controlate de grupul Wagner".

Ca răspuns, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a postat pe canalul său Telegram un răspuns plin de înjurături, negând orice implicare şi numindu-l pe ministru "mudak", o insultă dură în limba rusă.

"Crosetto ar trebui să se uite mai puţin în alte direcţii şi să se ocupe de propriile probleme, pe care probabil nu a reuşit să le rezolve. Nu suntem la curent cu ceea ce se întâmplă cu criza migraţiei, nu ne ocupăm de ea. Avem o mulţime de probleme proprii de care trebuie să ne ocupăm", a adăugat Prigojin.

În ciuda ameninţărilor, ministrul italian nu şi-a îmbunătăţit dispozitivul de securitate, transmite presa.

Rusia creează o "bombă de migranţi"

Prim-ministrul Giorgia Meloni i-a reunit pe Crosetto, pe ministrul de Interne Matteo Piantedosi, pe vicepremierul şi ministru al transporturilor Matteo Salvini, pe vicepremierul şi ministrul de Externe Antonio Tajani şi pe şefii serviciilor de informaţii pentru a contribui la o mai bună coordonare a fluxurilor de migraţie şi, în special, la supravegherea maritimă pentru a detecta barjele chiar şi în apele extrateritoriale.

"Cu cât mai mulţi oameni pleacă şi se pun în mâinile unor traficanţi cinici, cu atât mai mult există riscul ca ceva să meargă prost: nu cred că aceasta poate fi vreodată modalitatea corectă, umană şi responsabilă de a aborda această problemă", a declarat Meloni.

"Poate că ar fi mai uşor [...] să lăsăm mercenarii şi fundamentaliştii lui Wagner să continue să se instaleze în Africa", a adăugat ea.

"Rusia creează o bombă de migranţi", a declarat liderul grupului Lega din Senat, Massimiliano Romeo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe