Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a dat în judecată ALPAB pentru lipsă de transparenţă

Parcul Circului de Stat, Bucureşti, august 2014.
Parcul Circului de Stat, Bucureşti, august 2014. (Ioana Florea)

Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a dat în judecată Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (A.L.P.A.B.) pentru lipsă de transparenţă.

Potrivit unui comunicat remis de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (www.ce-re.ro), Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a depus trei plângeri la Tribunalul Bucureşti pentru a solicita instanţei să ia măsuri cu privire la refuzul tacit al instituţiei A.L.P.A.B. de a face publice informaţii de interes pentru comunitate privind Parcul Circului.

Este primul demers de acest tip întreprins de cetăţenii din cartierul Lacul Tei.

În temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, locuitorii din Lacul Tei solicitaseră Administraţiei Parcurilor documente din dosarul achiziţiei publice de servicii de pază încheiat de aceasta pentru Parcul Circului de Stat cu S.C. ARES GUARD S.R.L, Actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea A.L.P.A.B. (inclusiv regulamentul de organizare şi funcţionare), forma actualizată care să includă toate modificările şi completările operate prin acte ulterioare precum şi Documente referitoare la atribuţiile şi activitatea administratorului de parc pentru Parcul Circul de Stat.

Accesul la aceste documente le-a fost însă realizat.

Amintim că, în ultimii 4 ani Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a reuşit să convingă autorităţile locale să permită parcarea maşinilor pe bulevardul Lacul Tei între orele 19.30 şi 7.00 dimineaţa, să rezolve problema îngrădirii accesului într-un perimetru de 11.000 mp2 din Parcul Circului şi, nu în ultimul rând să convingă A.L.P.A.B.-ul de necesitatea demarării unui studiu hidrogeologic pentru a determina nivelul pânzei freatice din Parcul Circului, unde nivelul apei din singurul lac bucureştean pe care cresc lotuşi egipteni a început să scadă, odată cu ridicarea unui centru de birouri lângă parc.

În cadrul Galei Societăţii Civile, secţiunea „Proiecte şi campanii de voluntariat”, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a obţinut Premiul 1 pentru că a reuşit să determine A.L.P.A.B. să reabiliteze Parcul Circului.