Grup de monitorizare: Forţele Sudanului jefuiesc şi incendiază un sat

Un grup care urmăreşte atrocităţile din Sudan susţine că are dovezi că forţele sudaneze de securitate au jefuit şi au incendiat un sat din statul afectat de război, Kordofanul de Sud.
Un soldat sudanez stând pe un tanc distrus al Armatei de Eliberare a Poporului Sudanez, din Sudanul de Sud. (Ashraf Shazly / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.10.2012

Un grup care urmăreşte atrocităţile din Sudan susţine că are dovezi că forţele sudaneze de securitate au jefuit şi au incendiat un sat din statul afectat de război, Kordofanul de Sud.

Satellite Sentinel Project, sau SSP, a publicat imagini din satelit, clipuri video făcute cu telefonul mobil şi povestirile martorilor pentru a-şi susţine afirmaţiile.

Grupul de monitorizare cu sediul în SUA a spus că poliţişti, soldaţi şi o miliţie sudaneze au distrus satul Gardud al Badry în luna mai a acestui an, apoi au revenit şi l-au bombardat cu artilerie la sfârşitul lunii iulie.

Satul se află în regiunea munţilor Nuba, unde rebelii s-au luptat cu guvernul din Khartoum din luna iunie a anului trecut.

SSP susţine că această campanie face parte dintr-o serie de "atacuri aleatorii" efectuate de guvernul din Sudan împotriva propriului popor.

Acesta a spus că clipul video cu satul distrus a fost filmat de forţele de poliţie "Abu Tira". SSP a primit video-ul şi l-a postat on-line marţi.

O altă rebeliune a izbucnit anul trecut în statul Blue Nile din Sudan. Confruntările dintre cele două state au strămutat sute de mii de oameni, mulţi fugind în Sudanul de Sud.

Sudanul acuză vecinul său din sud că sprijină rebelii, o acuzaţie pe care Sudanul de Sud o neagă.

Grupul implicat în ambele răscoale, SPLM-North, este un vlăstar al Armatei de Eliberare a Poporului din Sudan, care a luptat de partea sudului în timpul războiului civil îndelungat din Sudan.

Războiul s-a încheiat în 2005, iar Sudanul de Sud a devenit independent anul trecut. Cele două Sudanuri au rămas în conflict din cauza petrolului şi frontierelor, deşi unele dispute au fost rezolvate printr-o înţelegere la sfârşitul lunii trecute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor