Grigore Leşe: Melodia „Aşa-i românul” este din folclorul maghiar

Grigore Leşe
Grigore Leşe (Facebook)

Artistul Grigore Leşe a spus că melodia „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar, relatează Hotnews.

Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia „Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească. „Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii - „Noi suntem bulgari”, iar ungurii – „Noi suntem unguri””, a declarat Grigore Leşe la Prima TV.

Întrebat în emisiunea Insider politic dacă melodia „Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român, Leşe a răspuns:

„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: `Noi suntem bulgari`, iar ungurii - `Noi suntem unguri`. Sau `Aşa-i românul`. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă `Aşa-i românul` ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.

Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. `Mă rog fierbinte`, spune textul, `pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!`. Nu! `Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu`, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.

Grigore Leşe a criticat şi falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională.

„Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: Ale cui sunt hainele?`. `Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie`”, a afirmat Grigore Leşe.