Grecia cere în mod oficial ajutorul FMI pentru al treilea bailout

Grecia a făcut un pas mai aproape către cel de-al treilea program de salvare financiara (bailout) cerând în mod oficial ajutorul Fondului Monetar Internaţional, dar unele surse susţin că “problemele logistice” întârzie începerea discuţiilor în Atena, conform Business Spectator.
Noul ministru elen al finanţelor, Euclid Tsakalotos. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.07.2015

Grecia s-a apropiat cu încă un pas de cel de-al treilea program de salvare financiară (bailout), solicitând în mod oficial ajutorul Fondului Monetar Internaţional, dar unele surse susţin că “problemele logistice” întârzie începerea discuţiilor în Atena, conform Business Spectator.

Guvernul grec, care urmăreşte să obţină un al treilea bailout în valoare de 86 miliarde de euro pentru a evita falimentul şi o ieşire haotică din zona euro, a plănuit iniţial să pornească la drum fără un nou ajutor din partea FMI, considerând că instituţia este prea înclinată spre măsuri de austeritate draconice.

Dar într-o scrisoare către Christine Lagarde, şefa FMI, ministrul elen al finanţelor Euclid Tsakalotos a susţinut că Atena “doreşte un nou împrumut” din partea Fondului.

El a notat că Parlamentul grec a adoptat două legi privind o serie de reforme dure cerute de creditorii internaţionali, incluzând creşterea taxelor şi o modificare a sistemului de pensii, pentru a se apropia de finalizarea acordului.

Tsakalotos a confirmat faptul că Grecia, care a primit două pachete financiare de la Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană în 2010 şi 2012, a făcut deja o cerere oficială pentru un al treilea împrumut din fondul de bailout al zonei euro, cunoscut şi sub numele de Mecanismul European pentru Stabilitate (MES).

Atena urmăreşte să încheie acordul până în 20 august când trebuie să plătească Băncii Centrale Europene – unul dintre creditorii săi internaţionali – 3,2 miliarde de euro.

Grecia a fost capabilă să plătească 2 miliarde de euro către FMI după ce a primit un împrumut pe termen scurt în valoare de 7,16 miliarde de euro de la UE în schimbul acceptării reformelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor