Goţiu: "Parcurile naţionale se degradează într-un ritm incredibil de rapid!"

Ilegalităţi, abuzuri, exploatare iresponsabilă şi nesimţire, este ceea ce a constatat senatorul USR Mihai Goţiu cu ocazia vizitelor de documentare într-o serie de parcuri Naţionale.
Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Parcurile naţionale se degradează într-un ritm incredibil de rapid şi trebuie găsite soluţii pentru a stopa acest lucru, a avertizat vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni la Reşiţa.

Conferinţa a prezentat concluziile vizitei de documentare efectuate de senatorul USR, în urmă cu o lună, împreună cu specialişti în silvicultură, biodiversitate şi consilieri în Parcurile Naţionale Semenic - Cheile Caraşului şi Cheile Nerei - Beuşniţa. Raportul vizează şi o zonă care a luat foc la doar câteva zile după ce Goţiu şi-a anunţat vizita şi faptul că va face un raport despre cele documentate.

"În cele două zile de documentare pe teren, plus restul documentărilor mele, am văzut ilegalităţi, abuzuri, o exploatare total iresponsabilă, o nesimţire în ceea ce priveşte exploatarea, probabil şi pentru că ei cred că nu vor fi traşi vreodată la răspundere, că nimeni nu va face vreodată vreun control real. Nu ştiu care sunt cauzele, ori o legislaţie prea permisivă, ori că legislaţia nu se aplică. Dar concluzia este foarte clară, şi anume, că parcurile naţionale se degradează într-un ritm incredibil de rapid, aşa încât nu ştiu în ce măsură, dacă lucrurile vor continua la fel, vom mai putea vorbi de parcuri naţionale în adevăratul sens al cuvântului', a declarat senatorul USR Mihai Goţiu, citat de Agerpres.

Goţiu a mai subliniat că o primă soluţie pentru oprirea unor astfel de practici ar putea fi o înăsprire a legislaţiei sau o supra-reglementare la nivel de metodologie, respectiv, contravenţii, ridicări şi anulări de avize, luarea dreptului de a mai exploata păduri, până la fapte încriminate penal.

"Oricât de bună ar fi legea, dacă o interpretăm cu rea credinţă vom avea tot astfel de rezultate. O altă problemă se referă la faptul că este foarte greu ca un organism care are scopuri comerciale, cum e Romsilva, să devină un protector al pădurilor. Nu ştiu ce am putea schimba în gena unor şefi de la Romsilva, deşi am găsit oameni foarte dedicaţi, că principalul lor scop este să producă bani, indiferent de distrugerile pe care le lasă în urmă şi care niciodată nu se cuantifică", a precizat senatorul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne