RT se înregistrează ca “agent străin” în SUA

Margarita Simonian, redactorul şef al reţelei ruse de ştiri RT.
Margarita Simonian, redactorul şef al reţelei ruse de ştiri RT. (Getty Images)

Margarita Simonian, redactorul şef al reţelei de ştiri RT, care este controlată de Kremlin, a declarat că filiala sa din SUA s-a înregistrat ca agent străin pe baza legii FARA (Foreign Agents Registration Act).

Legea FARA, adoptată în 1938 şi elaborată pentru a viza propaganda nazistă, a fost forţa motrice din spatele amplificării tensiunilor ruso-americane în ultimele câteva săptămâni. Washingtonul a cerut reţelei RT ca până luni, 13 noiembrie, să se înregistreze ca “agent străin”, cererea respectivă venind pe fondul acuzaţiilor că Rusia ar fi intereferat cu alegerile prezidenţiale americane din 2016.

“Între un caz penal şi înregistrarea, o alegem pe cea din urmă”, a scris Simonian luni într-un mesaj pe Twitter. “Ca atare, felicităm libertatea de exprimare americană şi îi felicităm pe toţi cei care încă mai cred în ea”.

Ca răspuns, Rusia ar putea lua măsuri împotriva tuturor organizaţiilor media şi nu doar a celor din SUA, a precizat luni publicaţia de afaceri Vedomosti, adăugând că CNN, VOA News, Radio Liberty şi Deutsche Welle ar putea să se aştepte la diverse restricţii.

Sancţiunile Moscovei asupra mass mediei străine ar putea fi incluse în amendamente la legea rusă privind “organizaţiile indezirabile”, conform Vedomosti.

Duma de Stat a Rusiei a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că parlamentarii ruşi elaborează amendamente la legea din 2012 privind agenţii străini cu scopul de a include şi organizaţiile media. Legea respectivă cere ca ONG-urile care primesc fonduri străine să se înregistreze ca “agenţi străini” şi să afişeze eticheta pe materialele şi pe website-urile lor.