Goldman Sachs prognozează o cădere a PIB-ului SUA de 24% pentru Q2

Logo-ul Goldman Sachs.
Logo-ul Goldman Sachs. (Captură Foto)

Miercuri, am afirmat că apăruse o cursă între Goldman Sachs şi JP Morgan, care poate reduce rata de creştere a PIB-ului american. Până la acel moment, Goldman avea rolul principal, cu recent anunţata reducere de -5% la Q2 al PIB-ului.

Apoi, economistul-şef al JPM, Michael Feroli, recunoscând că nu are nici cea mai vagă idee despre ceea ce face, a anunţat că se aşteaptă ca PIB-ul celui de-al doilea trimestru să cadă cu un inedit -14%, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum.

Goldman, care în urmă cu doar trei luni spunea că economia Statelor Unite este „aproape recesivă” (aparent nu imună la recesiune) şi a pierdut instantaneu toată credibilitatea ... astfel că a decis că, dacă nu-şi poate impresiona clienţii cu abilităţile sale predictive, măcar poate să-i facă să râdă depăşind prognoza JPM.

A făcut-o chiar de curând, reducând estimarea anterioară a PIB-ului american, publicată cu mai puţin de două săptămâni în urmă. Goldman spune acum că PIB-ul Q2 se prăbuşeşte cu o rată ridicolă -24%, ceea ce înseamnă că SUA ar intra practic într-o a doua Mare Criză.

La fel ca în cazul JPM, Goldman observă o recuperare în formă de V în Q3, dar probabil putem ignora acest lucru: nu există nicio şansă ca SUA să se recupereze de acest tip de şoc „odată la o generaţie” în 3 luni. În niciun caz.

Ne aşteptăm ca Goldman să arunce şi această analiză în zilele următoare, pentru că, dacă economia SUA este într-adevăr paralizată 3 luni din an, atunci tot PIB-ul va fi pierdut.

Prezentăm câteva dintre punctele din raport care vor fi revizuite dramatic în doar câteva zile, dacă nu chiar ore.

În ultimele zile, măsurile de distanţare socială au închis viaţa normală în mare parte din SUA. Rapoartele indică o creştere bruscă a disponibilizărilor şi o prăbuşire a cheltuielilor, atât ca dimensiune cât şi ca viteză - la o scară istorică, cu oprirea mai multor şcoli, magazine, birouri, fabrici şi şantiere. Aceste evoluţii argumentează o scădere mult mai accentuată a PIB în primul trimestru şi al doilea trimestru.

Ne aşteptăm la scăderi ale consumului în servicii, manufactură şi a investiţiilor în imobiliare, care va scădea nivelul PIB-ului în aprilie cu aproape 10%, o reducere care aşteptăm să se estompeze treptat doar în lunile ulterioare. Acum prognozăm ritmuri de creştere anualizate trimestrial de -6% în primul trimestru, -24% în trimestrul al doilea, 12% în trimestrul al treilea şi 10% în trimestrul al patrulea, cu o creştere totală la -3,8% în medie anuală de bază.

În total, ne aşteptăm la scăderi ale consumului de servicii, producţie şi a investiţiilor în construcţii diminuând nivelul PIB-ului în aprilie cu aproape 10%. Presupunem că această tracţiune se va estompa treptat cu 10% în fiecare lună. În timp ce momentul exact este foarte incert şi recidivele sunt plauzibile, presupunerea unei recuperări treptate reflectă contribuţiile potenţiale ale unor factori precum acţiuni eficiente de atenuare şi testare, efecte meteorologice, descoperiri medicale sau adaptarea de către firme şi consumatori. Ritmul lent al recuperării chiar şi în 2021 permite apariţia problemelor de lungă durată pentru companii şi personal.

De ce o asemenea prognoză extremă, în special în trimestrul II? Oprirea bruscă a activităţii economice din SUA ca răspuns la virus este fără precedent, iar datele din ultima săptămână ne consolidează încrederea că o încetinire dramatică este deja în curs. În unele state autorităţile au emis ordine de închidere la nivelul întregului teritoriu pentru a încetini ritmul de răspândire a virusului şi pentru a evita supraaglomerarea sistemului de sănătate, măsuri care vor reduce şi mai mult nivelul activităţii economice.


***

Aceste reduceri fără precedent ale prognozelor de creştere ale Goldman implică, de asemenea, o revizuire ascendentă majoră a ratei şomajului, întrucât brusc zeci de milioane de americani vor rămâne fără loc de muncă. Folosind trei abordări - relaţia empirică dintre PIB şi şomaj, experienţa uraganului Katrina şi o analiză a pierderilor probabile de locuri de muncă pe sector şi ocupaţie - Goldman estimează o creştere masivă a ratei şomajului.

Potrivit Goldman, detaliile viitorului pachet de stimulare fiscală ar putea împinge rata şomajului în orice direcţie. Asigurarea de şomaj s-a extins modest în faza 2 a pachetului fiscal, care a devenit lege la 17 martie. Banca se aşteaptă la o extindere mai substanţială, beneficii sporite pentru a acoperi mai mult din salariile pierdute ale lucrătorilor, care să fie incluse în fază 3, care va deveni lege săptămâna din 23 martie. Beneficiile de şomaj mai mari ar putea uşura disponibilizarea muncitorilor de către companii, pe care să îi reangajeze dacă va fi nevoie, ştiind că vor primi o pondere mai mare din salariile lor anterioare decât le pot plăti angajatorii.

Oricare ar fi rezultatul final, ideea de bază este că, dacă şomajul ar atinge 10% în câteva luni, realegerea lui Donald Trump ar putea deveni foarte complicată.