Gheţea: Comisioanele percepute de bănci pentru plăţile pe schema SEPA nu pot fi reduse deocamdată

Epoch Times România
21.11.2012

Comisioanele pentru plăţile în lei de mică valoare percepute de bănci clienţilor pe schema Single Euro Payments Area (SEPA) nu pot fi reduse deocamdată, deoarece nu există o masă critică la nivelul băncilor care au aderat la sistem, a declarat miercuri preşedintele ARB, Radu Gheţea.

"În acest moment, nicio bancă nu a redus şi nici nu va reduce (comisioanele, n.r.) pentru că nu există o masă critică. Au aderat doar 17 bănci, încercăm să mai aducem şi alte bănci, dar atât timp cât nu este obligatoriu, este benevol, nu se va crea o masă critică, dar trebuie să privim în viitor. Eu cred că la orizontul anului 2014, deşi nu este obligatoriu pentru România, iată că ne apropiem de paşii finali, băncile vor începe să umble la comisioanele pe care le pun clientului având ca bază ce ne percepe nouă Transfond în operaţiuni", a menţionat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Preşedintele ARB a subliniat că "încet-încet, având în vedere costurile care vor fi din ce în ce mai reduse cu prelucrarea, cu exploatarea sistemului vor împinge băncile pentru a revizui comisioanele".

"Dacă unele bănci reduc comisioanele, vor veni şi celelalte, pentru că aşa este regula în piaţă, nu poţi să stai mult în zona de comisoane mari, vor trebui să ia măsuri rapide", a mai spus Gheţea.

Din 2 noiembrie 2012, sistemul bancar românesc a adoptat schema SEPA pentru Credit Transfer adaptată pentru plăţi în lei, ceea ce înseamnă că băncile româneşti au trecut, din punct de vedere tehnic, la standardele europene de procesare a plăţilor în moneda naţională. Schemele de plată SEPA sunt un set de reguli, practici şi standarde în scopul realizarii interoperabilităţii la nivel interbancar, reglementare a Consiliului European al Plăţilor (EPC).

Noile standarde de plată, configurate prin sistemul Sent al Transfond, vor aduce o serie de beneficii, atât băncilor, cât şi clienţilor, persoane fizice şi companii, datorită uniformizării informaţiilor aferente plăţilor la toate băncile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor