Germania se confruntă cu o "reacţie în lanţ a consecinţelor" fără gazul rusesc

Olaf Scholz, lângă turbina gazoductului Nord Stream 1 reparată în Canada
Olaf Scholz, lângă turbina gazoductului Nord Stream 1 reparată în Canada (Captură ecran)

Germania se confruntă cu o "reacţie în lanţ cu consecinţe neprevăzute" dacă Rusia întrerupe complet gazele, a avertizat unul dintre cei mai mari creditori ai ţării, în timp ce cancelarul Olaf Scholz a declarat că Moscova a greşit când a sugerat că problemele tehnice limitează fluxurile de energie.

Potrivit The Telegraph, Kommerzbank a avertizat că industriile fundamentale, inclusiv cea chimică, ar putea fi perturbate dacă fluxurile de gaz sunt oprite, ceea ce ar putea avea efecte neaşteptate în lanţ pentru restul economiei.

În cazul în care Moscova suspendă complet livrările, "economia germană ar fi probabil aruncată într-o recesiune severă asemănătoare cu cea care a avut loc după criza financiară din 2009", a declarat creditorul în raportul său semestrial.

Chiar şi fără o întrerupere completă a fluxurilor de gaz, durerea este pe drum.

"Rezervele de gaze naturale îmbunătăţite în prezent ar putea fi în continuare insuficiente pentru iarna viitoare, astfel încât nu poate fi exclusă raţionalizarea gazelor naturale pentru industriile care nu sunt relevante pentru sistem", a spus banca.

Reamintim că Rusia a redus livrările prin Nord Stream 1, conducta care alimentează Germania. Fluxurile au funcţionat la 20 % din capacitate, Kremlinul dând vina pe lucrări de mentenanţă şi două turbine defecte. Moscova susţine că sancţiunile ar fi împiedicat-o să remedieze problemele.

Miercuri, Olaf Scholz a declarat că nu există niciun motiv tehnic pentru care Rusia să continue să limiteze livrările prin gazoduct.
"Nu există nimic care să împiedice transportul către Rusia. Neîndeplinirea contractelor de furnizare a gazului nu are niciun fel de motive tehnice", a spus el.

Cancelarul german a declarat că gazoductul "este pregătit să acţioneze în orice moment".

Lipsa livrărilor în timpul verii înseamnă că Germania va avea dificultăţi în a stoca suficient gaz pentru iarnă, când cererea este mai mare.
Acest lucru se adaugă altor presiuni globale, printre care se numără penuria industrială, blocajele din China şi creşterea ratelor dobânzilor în SUA.

"Ne aşteptăm acum ca Rezerva Federală a SUA să majoreze dobânda cheie la 4,0 pc ca răspuns la inflaţia ridicată persistentă, ceea ce ar putea face ca economia americană să alunece în recesiune. Acest lucru reprezintă, de asemenea, un risc considerabil pentru economia zonei euro, la fel ca şi reducerea livrărilor de gaze ruseşti. Ne aşteptăm acum la o creştere de doar 2,8 pc în zona euro şi de 1,5 pc în Germania pentru 2022", a declarat Kommerzbank.

Problemele se manifestă deja la porţile fabricilor, preţurile industriale germane crescând din nou în iunie cu 35,8 pc pe an.

Acest lucru este puţin mai lent decât creşterea anuală de 36,2 pc din mai, dar reprezintă totuşi un ritm arzător care indică faptul că mai multe creşteri de preţuri sunt pe drum pentru gospodării.

Situaţia a venit în condiţiile în care vânzările cu amănuntul în zona euro au scăzut cu 1,2 pc în iunie, comparativ cu luna mai, potrivit cifrelor Eurostat.

Germania a suferit una dintre cele mai mari scăderi anuale, vânzările scăzând cu 8,8 procente.

Economistul Bert Colijn de la ING a declarat: "În mod clar, reducerea mare a veniturilor reale cu care se confruntă consumatorii din zona euro începe să se resimtă".

Sondajele PMI pentru mediul de afaceri de la S&P Global indică faptul că creşterea în sectorul serviciilor din zona euro încetineşte, după cea din sectorul manufacturier, care se contractă.

"Acest lucru ar duce la o uşoară recesiune în zona euro. Pentru Banca Centrală Europeană, aceşti indicatori care arată o economie care alunecă spre recesiune ar trebui să atenueze aşteptările privind un ciclu de majorare mai lung, în ciuda faptului că inflaţia rămâne în continuare ridicată", a declarat Colijn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe