Germania se aşteaptă la cel mult 180.000 de muncitori români şi bulgari pe an

(photos.com)
Epoch Times România
30.03.2013

Odată cu ridicarea, din 2014, a restricţiilor pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria, agenţia germană pentru ocuparea forţei de muncă – Bundesagentur für Arbeit – aşteaptă între 100.000 şi 180.000 de lucrători români şi bulgari în fiecare an, în general calificaţi.

Potrivit şefului instituţiei, Frank-Jürgen Weise, temerile legate de venirea imigranţilor săraci sau a muncii la negru nu vor predomina pe piaţa forţei de muncă germană, care are la dispoziţie mijloacele pentru a le combate efectele, transmite publicaţia Die Rheinische Post.

Estimările prezentate de oficialul german aparţin Institutului pentru cercetarea pieţei forţei de muncă. Weise considerăcă, deşi există temeri cu privire la sosirea imigranţilor săraci din România şi Bulgaria, care să ajungă să profite de sistemul german de asigurări sociale sau să muncească la negru, astfel de chestiuni nu predomină pe piaţa forţei de muncă. “Există suficiente posibilităţi să se abordeze aceste chestiuni. Temeri similare au apărut în 2011, când s-au ridicat restricţiile pentru cetăţeni veniţi din Polonia, de exemplu. Şi aceste temeri nu s-au confirmat”, a precizat Frank-Jürgen Weise.

Şeful biroului german pentru ocuparea forţei de muncă a detaliat şi că, din 2011, când s-au ridicat restricţiile pe piaţa europeană a forţei de muncă pentru cetăţeni proveniţi din cele zece ţări integrate în 2004, Germania a primit aproximativ 100.000 de angajaţi străini în fiecare an, în special din Polonia, Ungaria sau ţările baltice. “Sunt în cea mai mare parte foarte bine pregătiţi. Asta se vede şi cu datele comparate cu aprilie 2011: acum, mai multe persoane contribuie la serviciile de asigurări sociale, şi sunt mai puţini cei care au slujbe cu normă redusă. Majoritatea lucrează în comerţ, dar şi în vânzări, gastronomie sau sănătate şi servicii sociale”, a mai spus el.

Frank-Jürgen Weise s-a referit, în interviul menţionat, şi la faptul că, pe fondul crizei din alte state membre ale zonei euro, în Germania au venit tot mai mulţi lucrători din Spania, Italia, Portugalia sau Grecia. Astfel, 462.000 de emigranţi din aceste state au venit în Germania anul trecut, cu aproape 8% mai mulţi decât în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor