Germania se aliază cu Spania împotriva tarifelor UE pentru vehiculele electrice chinezeşti

Pedro Sanchez (Raul Arboleda/AFP via Getty Images)
Redacţia
12.09.2024

Cancelarul german Olaf Scholz s-a alăturat premierului spaniol Pedro Sanchez în solicitarea ca Uniunea Europeană să renunţe la planul său de a impune tarife suplimentare pentru vehiculele electrice fabricate în China, ceea ce ar putea submina principalul instrument al blocului pentru a contracara industria susţinută de regimul comunist de la Beijing, potrivit Bloomberg.

O procesiune de lideri europeni l-au vizitat pe preşedintele Xi Jinping de când UE a anunţat că va impune taxe de aproape 50% pentru vehiculele electrice chinezeşti, însă Sanchez a devenit săptămâna aceasta primul care a cerut o regândire a măsurilor comerciale iminente. Sanchez s-a aruncat în mijlocul unui câmp minat geopolitic, o poziţie rară pentru premierul care, de obicei, se aliniază curentului principal al UE.

Luna viitoare, ţările UE urmează să dea un aviz final cu privire la oportunitatea de a trece la aplicarea tarifelor. Dacă 15 state membre, reprezentând 65% din populaţia UE, votează împotriva noilor taxe, Comisia Europeană, ramura executivă a blocului comunitar, va fi obligată să abandoneze măsura.

„Trebuie să fiu direct şi sincer cu dvs. şi să vă spun că trebuie să ne reconsiderăm - cu toţii, nu numai statele membre, ci şi Comisia - poziţia faţă de această mişcare”, a declarat Sanchez reporterilor miercuri, la Kunshan, China. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a salutat demersul spaniol, afirmând că „direcţia de deplasare este una pe care o împărtăşim”.

Având în vedere opoziţia a două dintre cele mai mari state membre ale UE, Comisia va trebui să ia act de acest lucru, iar acest lucru ar putea afecta modul în care braţul executiv conduce discuţiile în curs cu China pe această temă.

Un diplomat european de rang înalt dintr-o ţară care susţine tarifele a declarat că există convingerea că este posibilă, încă, o majoritate a statelor membre care susţin tarifele şi că discuţiile vor continua pentru a convinge Spania de necesitatea de a sprijini Comisia Europeană în această problemă.

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi a declarat, săptămâna aceasta, că „concurenţa sponsorizată de stat” a Chinei reprezintă o ameninţare la adresa industriilor UE, în timp ce îşi prezenta proiectul de stimulare a competitivităţii blocului.

Xi Jinping a căutat mult timp să creeze o prăpastie între aliaţii occidentali pentru a promova ambiţiile geopolitice ale Chinei, în special de când preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunţat investigaţia în urmă cu un an. Aceasta a susţinut că întreprinderile chineze beneficiază pe nedrept de subvenţii de stat şi inundă Europa cu producţie excedentară.

Comentariile lui Sanchez i-au surprins pe unii oficiali din capitalele europene şi de la Bruxelles, deoarece premierul intră rareori în conflict cu UE şi se spune că are o bună relaţie de lucru cu von der Leyen. Înaintea călătoriei sale în China, oficiali apropiaţi lui Sanchez au declarat că premierul doreşte să lucreze ca o punte de legătură pentru a evita un război comercial, dar că Spania se va alinia întotdeauna la poziţiile mai generale ale UE.

Atât Germania, cât şi Spania au stimulente financiare masive pentru a evita o spirală a restricţiilor. Producătorii germani de automobile, inclusiv Volkswagen AG şi BMW AG, ar fi cei mai afectaţi de o dispută comercială, deoarece au vândut împreună 4,6 milioane de maşini în Spania în 2022.

Spania este al doilea cel mai mare producător de automobile din UE şi încearcă să atragă investiţii din China pentru a-şi dezvolta industria EV - o parte din motivul călătoriei lui Sanchez acolo în această săptămână.

„Unul dintre principalele mele obiective în această vizită a fost să atrag investiţii chineze în Spania” în industria vehiculelor electrice «pentru ca aceste investiţii să construiască lanţuri de aprovizionare în ţara noastră», a declarat Sanchez în conferinţa de presă de miercuri, cu puţin timp înainte de a comenta tarifele.

Germania, Spania şi Suedia

Scholz a adoptat o linie similară anul trecut, după anunţarea tarifelor, spunând într-un interviu acordat Bloomberg că „vrem să ne vindem maşinile în Europa, în America de Nord, în Japonia, în China, în Africa, în America de Sud, în toate locurile. Dar acest lucru înseamnă că suntem, de asemenea, deschişi să primim maşinile din alte ţări”.

Germania şi Spania nu sunt singurele ţări sceptice cu privire la poziţia UE. Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a avertizat, de asemenea, împotriva adoptării unei linii dure privind comerţul cu China. În mai, el a declarat că UE nu ar trebui să „desfiinţeze comerţul global” şi că „un război comercial mai amplu, în care ne blocăm reciproc produsele, nu este calea de urmat pentru naţiuni industriale precum Germania şi Suedia”.

Oficialii chinezi şi europeni sunt aşteptaţi să se întâlnească la sfârşitul acestei luni pentru a vedea dacă pot ajunge la un acord înainte ca tarifele să intre în vigoare, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile care a vorbit sub rezerva anonimatului. Cu toate acestea, UE a declarat că orice astfel de soluţie trebuie să respecte normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi să abordeze problema de bază a subvenţiilor, ceea ce ar putea face dificilă încheierea unui acord.

Statele membre vor trebui să voteze până la sfârşitul lunii octombrie cu privire la aplicarea tarifelor. Dacă o majoritate calificată nu reuşeşte să blocheze măsurile, Comisia va publica un regulament final privind tarifele până la 30 octombrie. Taxele vor rămâne în vigoare cinci ani.

China a avut o strategie de lungă durată de a profita de diviziunile din cadrul UE pentru a-şi promova propriile interese. O vizită a lui Xi Jinping în Franţa în luna mai pentru discuţii şi o zi de bună dispoziţie cu Macron - a cărui ţară a fost un susţinător cheie al anchetei EV - a fost considerată un efort de a crea diviziuni în cadrul blocului comunitar. O anchetă chineză privind livrările de carne de porc din UE ar putea fi deosebit de dăunătoare pentru Spania.

Scopul Chinei este de a convinge suficiente ţări europene că tarifele sunt o idee proastă, astfel încât acestea să se opună sau să reducă taxele finale. Speranţa este ca ameninţarea cu represaliile să genereze suficientă durere în aceste ţări pentru a face presiuni asupra guvernelor lor şi pentru a convinge UE să renunţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor