Germania - Scandalul CSU/ZDF: Aroganţa puterii nu cunoaşte limite
Purtătorul de cuvânt al Uniunii Creştin-Sociale (CDU), Hans Michael Strepp (44 de ani) şi-a dat demisia joi, după ce s-a aflat public faptul că ar fi încercat să influenţeze programul de ştiri al postului naţional de televiziune ZDF, informează presa germană.
Potrivit unor surse din CSU (ramura bavareză a creştin-democraţilor cancelarului german Angela Merkel), Strepp i-ar fi cerut şefului său, preşedintele CSU Horst Seehofer, să îl elibereze de obligaţiile de purtător de cuvânt, iar acesta din urmă a acceptat.
Seehofer a apreciat demisia purtătorului de cuvânt drept necesară, corectă şi inevitabilă. Liderul creştin-social a mai precizat că, în cursul discuţiei purtate în această dimineaţă cu Strepp, a primit asigurări din partea acestuia că nu avusese mandat din partea nimănui să sune la ZDF. 'Acesta nu este stilul nostru', susţine Seehofer, pentru care acest scandal ar putea să aibă consecinţe serioase în perspectiva alegerilor din landul Bavaria de anul viitor.
Totul a izbucnit după ce Strepp ar fi sunat, duminică, 21 octombrie, în redacţia de ştiri a postului ZDF pentru a încerca să oprească difuzarea unui material despre congresul de la Nürnberg al social-democraţilor bavarezi - formaţiune de opoziţie în prosperul land Bavaria, unde Uniunea Creştin-Democrată se află de decenii la conducerea guvernului local.
Iniţial, printr-o scrisoare adresată redactorului-şef al ZDF, Strepp a negat că ar fi încercat să intimideze sau să influenţeze conţinutul programului informativ al postului, însă ZDF a insistat asupra versiunii sale.
Opoziţia nu este însă mulţumită doar cu această plecare. Liderul grupului Verzilor din legislativul bavarez, Margaerthe Bause, a cerut explicaţii şi în legătură cu rolul lui Seehofer şi al secretarului general al CSU Alexander Dobrindt în această afacere, deoarece ea nu îşi poate imagina că Strepp ar fi acţionat din proprie iniţiativă.
Social-democraţii merg şi mai departe, invocând o 'tentativă de cenzură' şi cerându-i lui Strepp să spună cine i-a cerut să sune în redacţia ZDF. 'Este greu de imaginat că un purtător de cuvânt cunoscut pentru corectitudinea şi prudenţa sa să fi dat un astfel de telefon fără să aibă o acoperire. Pentru aşa ceva nu poate fi vorba decât de Horst Seehofer sau de Alexander Dobrindt', a declarat Thomas Oppermann, membru SPD al Bundestagului.
Acest scandal a suscitat reacţii şi din partea liberalilor (FDP), parteneri de guvernare ai CDU/CSU, care au subliniat importanţa libertăţii presei. 'Unele state din sud sunt numite ţări în curs de dezvoltare tocmai pentru că guvernele lor nu respectă libertatea presei. Până acum eu am crezut că acest fenomen se întâlneşte exclusiv în Europa Centrală', a declarat Dirk Niebel, politician FDP şi ministru federal al dezvoltării.
Revista Focus relatează, în ediţia de joi, că Strepp ar fi trimis un SMS şi în studioul central al postului naţional ARD cu conţinutul: 'Ştiţi cumva dacă ARD dă astăzi ceva despre Ude (primarul Münchenului Christian Ude, viitorul contracandidat al lui Seehofer în alegerile regionale din 2013, n.r.) la Nürnberg? Mulţumesc pentru informaţii.' Răspunsul ARD a fost negativ şi i s-a recomandat să întrebe în redacţia postului bavarez de radiodifuziune BR, afiliat ARD. Acolo însă nu s-a primit nicio solicitare din partea lui Strepp.
Comentatorii reproşează Uniunii Creştin-Sociale că nu a învăţat nimic din scandalul în care a fost implicat la începutul acestui an fostul preşedinte federal al Germaniei Christian Wulff - şi el provenind tot din rândurile creştin-socialilor -, care a trebuit să îşi dea demisia după ce s-a aflat că a încercat, telefonic, să determine tabloidul de mare tiraj Bild să nu publice ştiri despre un controversat împrumut al său.
'Unii nu învaţă niciodată, nici chiar penibila afacere a telefonului dat de Christian Wulff ziarului Bild pare să nu fi avut un efect de descurajare. Aroganţa puterii nu cunoaşte limite', se arată într-un comentariu al portalului de ştiri Horizont.