Germania - Liderii AfD cer să fie incluşi în discuţiile privind coaliţia din Turingia după succesul electoral
Liderii formaţiunii de dreapta Alternative fur Deutschland (AfD) au cerut ca partidul lor să fie inclus în negocierile de coaliţie în două landuri în care a obţinut aproape o treime din voturi în alegerile de duminică, în rezultate care au bulversat peisajul politic cu un an înainte de alegerile generale, scrie Guardian.
Deşi cutremurul politic provocat de alegerile din estul Germaniei fusese prevăzut de mult timp, partidele centriste aflate la guvernare s-au dovedit incapabile să oprească ascensiunea AfD, care s-a clasat pe primul loc în landul Turingia, cu aproape 33% din voturi, şi aproape pe locul al doilea în Saxonia, cu aproape 31%.
Cele trei partide din guvernul nepopular al cancelarului Olaf Scholz au obţinut fiecare procente de o singură cifră, în urma unui blam usturător din partea alegătorilor, lăsând o altă mare putere a UE, alături de Franţa, blocată politic.
Valerie Hayer, politiciană franceză care conduce gruparea liberală Renew Europe din Parlamentul European, a numit rezultatele statului „fără precedent” şi a declarat pe X că „o zi neagră pentru Germania este o zi neagră pentru Europa”.
Wolfgang Kubicki, unul dintre cei mai aprigi critici interni ai guvernului german, a declarat că Berlinul trebuie să se învinovăţească pentru eşec. „Oamenii au impresia că această coaliţie dăunează ţării”, a spus el. „Şi cu siguranţă face rău Partidului Liber Democrat”.
Filialele AfD din Saxonia şi Turingia au fost desemnate drept „extremiste de dreapta” de către agenţiile germane de securitate. Rezultatul de duminică din Turingia a marcat prima dată din perioada nazistă când un partid de dreapta a ocupat primul loc în alegerile dintr-un stat, ridicând întrebări cu privire la cât timp partidele democratice îl pot ţine departe de putere refuzând orice cooperare.
Scholz a numit rezultatele „amare” şi „îngrijorătoare”. El a spus: „Ţara noastră nu poate şi nu trebuie să se obişnuiască cu acest lucru. AfD dăunează Germaniei. Slăbeşte economia, divizează societatea şi ruinează reputaţia ţării noastre”.
Celălalt mare câştigător al zilei a fost noul partid populist de stânga-conservator, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW), numită după fondatorul său, care s-a despărţit anul trecut de partidul de extremă stânga Linke, lăsându-l în ruine.
BSW, care solicită impozite mai mari pentru persoanele cu venituri mari, limitarea imigraţiei şi încetarea asistenţei militare pentru Ucraina, a obţinut aproape 16% în Turingia şi aproape 12% în Saxonia.
Rezultatele alegerilor au subliniat diferenţele culturale persistente dintre est şi vest la 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, mulţi alegători din fosta regiune comunistă fiind foarte receptivi la apelurile anti-occidentale şi pro-ruse.
De asemenea, se aşteaptă ca atât Afd, cât şi BSW să obţină rezultate bune în alegerile de stat din Brandenburg, regiunea din jurul Berlinului, din 22 septembrie.
Având în vedere rezultatele fragmentate obţinute de alegători, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) conservatoare, care a obţinut rezultate mai bune decât celelalte partide, va trebui probabil să construiască coaliţii ideologice improbabile, de la dreapta la stânga, în ambele state, pentru a putea guverna.
Dacă astfel de guverne se pot dovedi stabile şi capabile să abordeze principalele preocupări ale electoratului vădit nesatisfăcut va fi o întrebare la începutul campaniei pentru votul naţional din septembrie 2025.
În Saxonia, doar o alianţă a CDU, care a guvernat statul de la reunificarea din 1990, cu BSW şi social-democraţii lui Scholz ar avea o majoritate de guvernare dacă dreapta este exclusă.
În Turingia, un guvern minoritar format din aceleaşi partide - CDU, BSW şi social-democraţi - pare cel mai probabil, provocând proteste dure din partea extremei drepte. „Alegătorii doresc ca AfD să facă parte din guvern”, a insistat Alice Weidel, colider al AfD.
Candidatul principal al AfD în Turingia, Bjorn Hocke, care a folosit în mod repetat retorica nazistă la mitingurile sale şi a pus sub semnul întrebării pedepsirea Germaniei pentru Holocaust, a transmis: „Dacă doriţi stabilitate în Turingia, trebuie să integraţi AfD”, a spus el. „Orice constelaţie în care AfD nu este inclusă nu va face niciun bine acestui stat”.
AfD a obţinut o minoritate de blocaj în Turingia, ceea ce înseamnă că va putea sta în calea numirilor judiciare şi a amendamentelor la constituţia statului.
Între timp, analiştii au declarat că BSW pare acum pregătit să treacă de pragul de 5% în alegerile naţionale de anul viitor, ceea ce ar putea face şi mai dificilă formarea unei coaliţii de guvernare de către partidele tradiţionale mari, CDU şi SPD.
Deoarece partidul său va desemna probabil premierul în ambele regiuni, liderul CDU, Friedrich Merz, a ieşit întărit din sondajele de stat în încercarea sa de a deveni contracandidatul conservatorilor la Scholz în alegerile generale.
Merz şi-a deplasat constant partidul spre dreapta în perioada care a urmat plecării din funcţie a Angelei Merkel, o creştin-democrată moderată, în 2021. El a profitat de o înjunghiere în masă în oraşul Solingen din vestul ţării, luna trecută, care ar fi fost comisă de un solicitant de azil sirian care urma să fie expulzat, pentru a solicita o abordare mai dură a imigraţiei.
Marţi, el se va întâlni cu reprezentanţi ai guvernului federal şi ai celor 16 landuri federale ale Germaniei pentru un „summit al imigraţiei”. Săptămâna trecută, coaliţia lui Scholz a anunţat planuri de înăsprire a legilor privind cuţitul şi a beneficiilor pentru solicitanţii de azil, precum şi mai multe deportări în urma atacului de la Solingen.