Germania găzduieşte o conferinţă de două zile pe tema redresării Ucrainei

Volodimir Zelenski (st) şi cancelarul german Olaf Scholz (Screenshot - X)
Redacţia
11.06.2024

Germania organizează marţi o conferinţă pentru a obţine sprijin pentru reconstrucţia Ucrainei după distrugerile provocate de războiul cu Rusia, transmiţând un nou semnal de solidaritate cu Kievul la începutul unei săptămâni de diplomaţie intensă.

Desfăşurată la Berlin, conferinţa de două zile pentru Reconstrucţia Ucrainei urmează unei întâlniri similare de anul trecut din Londra şi precede summitul Grupului celor Şapte, unde aliaţii occidentali ai Ucrainei se vor întâlni în Italia, precum şi un summit global pentru pace în Elveţia, care va avea loc în weekendul următor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care săptămâna trecută a participat la evenimentele care au marcat 80 de ani de la debarcările din Normandia în Franţa, este aşteptat să participe la conferinţa din Berlin. Gazdele germane au anunţat că evenimentul va reuni 2.000 de participanţi din politică, afaceri şi alte domenii.

„Chiar şi în aceste vremuri de război, Ucraina trebuie să reconstruiască în mod constant locuinţe, conducte de apă, spitale şi reţele electrice. Oamenii vor să continue să trăiască în ţara lor şi, pentru a face acest lucru, au nevoie de electricitate, apă şi un acoperiş deasupra capului”, a declarat ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze, într-un comunicat.

Sprijinul pentru reconstrucţia Ucrainei, pe termen scurt şi lung, „este prea mare pentru a fi abordat doar de guverne — de aceea invităm în mod expres companii, societatea civilă şi municipalităţile la conferinţă”, a adăugat Schulze.

Printre problemele imediate cu care se confruntă Ucraina se numără atacurile susţinute ale Rusiei asupra reţelei sale electrice, care au forţat liderii de la Kiev să instituie întreruperi de curent la nivel naţional.

La Londra, anul trecut, aliaţii Ucrainei au promis câteva miliarde de dolari în ajutor non-militar pentru a reconstrui infrastructura ţării, a combate corupţia şi a ajuta la pregătirea Kievului către aderarea la Uniunea Europeană.

Accentul pe reforme rămâne central şi în acest an.

„Facem tot posibilul pentru ca Ucraina să poată lua loc la masa Uniunii Europene cât mai curând posibil — deoarece, pe lângă sprijinul nostru militar, aceasta este cea mai bună protecţie pe care o avem”, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

Luni, şeful Agenţiei de Reconstrucţie din Ucraina, Mustafa Nayyem, şi-a anunţat demisia pe Facebook. El a invocat „obstacole sistemice care mă împiedică să îmi exercit atribuţiile în mod eficient” şi a acuzat guvernul că blochează agenţia în birocraţie.

Ucraina nu a avut un ministru dedicat reconstrucţiei de când Oleksandr Kubrakov a fost demis în mai. Nayyem s-a plâns că premierul ucrainean l-a împiedicat să participe la conferinţa de la Berlin.

Zelenski, aflat la a treia vizită la Berlin de la invazia rusă pe scară largă declanşată pe 24 februarie 2022, este aşteptat să ţină un discurs în Bundestag, parlamentul german. El s-a adresat printr-un mesaj video parlamentarilor la câteva săptămâni după începerea războiului.

Preşedintele ucrainean a vizitat ultima dată Berlinul la mijlocul lunii februarie, când a semnat un acord bilateral de securitate cu cancelarul german Olaf Scholz, unul dintre o serie de astfel de acorduri pe care aliaţii le-au încheiat cu Kievul pentru a semnala sprijinul lor pe termen lung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor