Italia dispusă să cheltuie 17 miliarde de euro pentru a salva două bănci problematice

Guvernul italian a declarat că va cheltui aproximativ 17 miliarde de euro pentru a salva două bănci lovite de datorii - Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza (BPVI). Comisia Europeană a aprobat imediat planul.
(Captură Foto)

Ministrul italian de Finanţe Pier Carlo Padoan a declarat că guvernul de la Roma ar putea plăti aproximativ 17 miliarde de euro pentru a salva Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza (BPVI), deşi costul imediat va fi puţin peste 5 miliarde de euro.

Aproximativ 4,8 miliarde de euro vor fi alocate pentru “menţinerea capitalizării” băncii de retail Intesa Sanpaolo, care va prelua activele “bune” ale celor două bănci. O altă sumă de 400 milioane de euro va fi pusă deoparte ca “garanţie” pentru Intesa.

Comisia Europeană a aprobat rapid proiectul. “Comisia Europeană a aprobat, conform normelor UE, măsurile italiene de facilitare a lichidării BPVI şi Veneto Banca pe baza legislaţiei naţionale pentru insolvenţă”, susţine o declaraţie publicată duminică de organul executiv al Uniunii Europene.

Restul banilor – aproximativ 12 miliarde în garanţii – vor fi folosiţi pentru a acoperi o gaură imensă în finanţele celor două bănci - Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza – ce a fost provocată de credite neperformante.

Pentru a linişti clienţii băncilor, Padoan a declarat că luni vor avea loc “operaţiuni normale la ghişee”. De asemenea, el a insistat că unele dintre costuri ar putea în cele din urmă să fie recuperate.

Garanţie împotriva dezordinii

Premierul italian Paolo Gentiloni a apărat acţiunea guvernului său, susţinând că un eşec “dezordonat” al celor două bănci ar putea periclita recuperarea economică lentă a Italiei. El a precizat că mişcarea, decisă la o întâlnire de Cabinet în cursul zilei de duminică, urmăreşte mai mult să ajute deţinătorii conturilor şi deponenţi decât angajaţii băncilor. Aproximativ 3.500 până la 4.000 de angajaţi bancari şi-ar putea pierde locurile de muncă dacă cele două bănci îşi declară falimentul.

Vineri seară, Banca Centrală Europeană a tăiat fondurile pentru cele două bănci, care s-au chinuit cu credite restante.

Zona euro – alcătuită din 19 state membre – îşi exprimase anterior neliniştea cu privire la creditele riscante aflate pe registrele contabile ale unor bănci italiene, o problemă pe care guvernul de la Roma afirma că a încercat să o adreseze.

La începutul acestei luni, autoritatea UE pentru antitrust a aprobat salvarea celei de-a treia şi celei mai vechi bănci italiene, Monti dei Paschi di Siena.