Georgia acuză Rusia de “curăţare etnică” la CEDO. Moscova respinge acuzaţiile
alte articole
Reprezentanţii Georgiei au acuzat Rusia de curăţare etnică pe teritoriul georgian pe care Moscova l-a capturat în 2008, în războiul dintre cele două ţări. Acuzaţiile au fost făcute în timp ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a audiat un caz referitor la conflictul de scurtă durată dintre cele două ţări.
Ben Emerson, un avocat care reprezintă Georgia, a declarat miercuri pentru CEDO că forţele ruse au bombardat sate, au incendiat case şi au terorizat civili când s-au aflat în fruntea unor miliţii separatiste în cadrul campaniei militare desfăşurate în urmă cu 10 ani pe teritoriul georgian, potrivit RFE/RL.
Mihail Galperin, reprezentantul Rusiei la CEDO, a susţinut că regiunea Osetia de Sud i-a fost oferită Georgiei în 1922 de către fostul dictator şi criminal sovietic Iosif Stalin, adăugând că “nimeni nu i-a întrebat pe cetăţenii Osetiei dacă doresc să devină georgieni”.
La câteva decenii, Georgia a încercat să “aplice cu forţa acea decizie prin invadarea Osetiei de Sud şi uciderea a numeroşi civili”, a mai afirmat Galperin.
Tbilisi şi Moscova au suspendat legăturile diplomatice după războiul de cinci zile din august 2008, în timpul căruia forţele ruse au intrat mult în teritoriul georgian după ce luptele au avut loc iniţial în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud.
Georgia a deschis cazul la CEDO în aceeaşi lună în care a izbucnit războiul. Printre altele, oficialii georgieni au declarat că forţele ruse şi separatiste pe care le-au controlat au desfăşurat atacuri la întâmplare împotriva civililor şi a proprietăţilor lor în diferite părţi ale ţării, inclusiv în Osetia de Sud şi în cealaltă regiune separatistă Abhazia.
Rusia neagă acuzaţiile, susţinând că sunt nefondate.
Curtea din Strasbourg a precizat că a ascultat 33 de martori – 16 fiind citaţi de guvernul georgian, 12 prin intermediul guvernului rus şi şase direct de către instanţă.
CEDO a afirmat că Marea Cameră va începe deliberările, iar decizia în acest caz va fi anunţată “într-o etapă ulterioară” al procesului.
Deşi participă la proceduri, Rusia ignoră în mod regulat deciziile CEDO. În 2015, preşedintele rus Vladimir Putin a adoptat o lege care permite Curţii Constituţionale a Rusiei să ignore deciziile CEDO dacă autorităţile din Moscova consideră că acestea încalcă Constituţia.
Moscova a recunoscut Osetia de Sud şi Abhazi drept state independente după războiul din 2008, însă majoritatea ţărilor lumii consideră că cele două teritorii fac parte din Georgia.