George Becali, condamnat la trei ani de închisoare. Cum a reacţionat parlamentarul
alte articole
Politicianul liberal George Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul sechestrării de persoane, iar decizia este definitivă, fiind dată de instanţa supremă. Pedeapsa a fost dată pentru că Becali i-a lipsit de libertate pe cei care i-au furat limuzina, fiind ajutat de gărzile sale de corp, care au primit tot câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Becali nu a fost prezent la proces, când s-a anunţat sentinţa, el fiind plecat la Dubai de câteva zile. După aflarea sentinţei, politicianul a declarat: "E vorba de justiţie. Cum adică să mă condamni? Nu mai am ce căuta în ţară. E vorba de principiu aici!", informează Realitatea Tv.
Becali şi-a justificat alegerea de a părăsi România, pe care nu o mai consideră o ţară sigură.
"Până nu se schimbă statul, pe mine nu mă interesează. Aici nu e vorba de învingător, aici e vorba că pierde ţara românească. E vorba de justiţie. Cum adică să mă condamni? E o hotărâre pe care o voi lua împreună cu familia. Vreau să stau într-un loc unde sunt iubit. Nevasta mea şi mama au plâns toată ziua. Au plâns destul! Nu mai vreau să plângă. (...) România nu este un loc sigur. Mi-e jenă să vin în ţară. Mi-e ruşine în ţara aia ca să mai fiu văzut. O să vin în ţară pe ascuns", a precizat Becali.
Politicianul nu va ajunge la închisoare, pentru că sentinţa a fost dată cu suspendare pe o perioadă de opt ani, timp în care Becali va trebui să respecte mai multe obligaţii.
Pedepsele gărzilor lui Becali
Gărzile lui Becali - Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila şi Marcel Popa - au fost condamnaţi tot la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de opt ani. Romulus Dumitrescu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, tot cu suspendare pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.
Procurorii Parchetului instanţei supreme au cerut pedepse de peste 11 ani de închisoare pentru inculpaţii din dosarul sechestrării, motivând că modalitatea prin care s-au comis faptele este de natura unui "comando urban", la care s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri şi accidentări în trafic, răpiri şi violenţă. Procurorul a explicat că, dacă persoanele judecate ar fi achitate, s-ar da impresia că orice persoană care îşi permite bodyguarzi poate să încalce legea pentru a-şi face singur dreptate.
Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi de poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.
În noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au furat maşina, să-i ducă la sediul PNG, unde hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat autoturismul şi că nu vor reclama Poliţiei că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera. Unul dintre hoţi a fost împuşcat, în cursul acţiunii gărzilor lui Becali.
Pe 19 octombrie 2011, Becali a fost achitat, însă decizia a fost contestată de Parchet şi de unii dintre inculpaţi, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători care a dat o decizie definitivă în dosar.