Derapaj: Geoană reia teorii ale conspiraţiei la adresa jurnalistului care a scris că şeful său de campanie e în afaceri cu un propagandist rus

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Loredana Diacu
03.10.2024

Candidatul independent Mircea Geoană a ales să se apare de acuzaţiile potrivit cărora şeful său de campanie are legături de afaceri cu un propagandist rus lansând un atac la adresa jurnalistului de investigaţii Attila Biro care a scris pe subiect, afirmând că acesta ”ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”.

„Aş vrea să spun câteva vorbe despre un subiect care a izbucnit în presa noastră, un subiect care a fost generat de o aşa-zisă anchetă jurnalistică internaţională sub oblăduirea şi finanţarea oligarhului Hodorkovski şi declanşată de un aşa-zis jurnalist de investigaţii, Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria şi din ale ţări europene că ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Au fost două astfel de încercări. De aceea vă spun cu toată seriozitatea: acest tip de kompromat generat şi condus de la Moscova este o operaţiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federaţia Rusă îl declanşează împotriva democraţiilor occidentale. Despre asta vorbim azi în România”, a declarat Geoană.

"Au fost două astfel de încercări", a adăugat Geoană, potrivit G4Media, preluând astfel un fake news care a circulat în presa bulgărească. Jurnalistul Attila Biro a semnat, între alţii, investigaţia publicată de Context.ro, care a arătat cum Rareş Mănescu, un fost coordonator al campaniei lui Mircea Geoană, a devenit partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puţin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.

În replică, jurnalistul Attila Brio a precizat că ”Dl Geoană a reluat o teorie a conspiraţiei şi un fake news grosolan care a fost condamnat de reţeaua The Organized Crime and Reporting Project”.

Jurnalistul a mai explicat că ”o serie de publicaţii care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei”, după ce a investigat ani de zile ”crima organizată care acţionează transfrontalier între România şi Bulgaria”.

”Platforma Context.ro nu este finanţată şi nu a fost finanţată de dl Hodorkovski. Sursele noastre de finanţare sunt publice şi la vedere. Datele noastre financiare sunt disponibile aici. Avem ca principal finanţator Comisia Europeană prin granturi în acest moment. Dl Geoană a reluat o teorie a conspiraţiei şi un fake news grosolan care a fost condamnat de reţeaua The Organized Crime and Reporting Project, detalii aici. Realitatea este că jurnaliştii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operaţiuni de fraudă financiară de câteva sute de milioane de euro. Detalii aici.

În timp ce am investigat această operaţiune, o serie de publicaţii care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei. Detaii aici. Faptele sunt că noi am investigat de ani de zile crima organizată care acţionează transfrontalier între România şi Bulgaria”, declara Attila Biro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor