Geoană: România ar fi perfect îndreptăţită să interzică prezenţa celor cu atitudine revizionistă

Mircea Geoana. (mirceageoana.ro)
Epoch Times România
05.06.2012

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, consideră că autorităţile române ar fi perfect îndreptăţite să ia măsuri de interzicere a prezenţei pe teritoriul său a unor politicieni cu astfel de atitudini periculoase şi revizioniste precum Laszlo Kover.

"Gesturile şi declaraţiile Preşedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, reprezintă atât o formă de deturnare a atenţiei publice maghiare şi europene de la problemele interne ale ţării, dar, şi mai periculos, conturul unei politici coerente bazate pe retorica revizionistă. Ceea ce domnul Kover şi mentorii săi nu vor să înţeleagă este că buna relaţie dintre România şi Ungaria este cheia stabilităţii în Europa Centrală şi de Sud-Est. Suntem martorii unui moment de cumpănă şi de testare a unui parteneriat serios care a fost construit cu mari eforturi de ambele părţi vreme de mai mult de două decenii. Faptul că, prin atitudini şi gesturi revizioniste, acest parteneriart este supus unui atac sistematic este o problemă care depăşeşte cadrul naţional şi devine europeană", consideră senatorul, într-un comunicat de presă.

"Consider că prezenţa domnului Kover şi a altor politicieni maghiari în campania electorală din Transilvania are în mod clar ca ţintă destabilizarea comunităţii maghiare din România şi pune sub semnul întrebării prezenţa acestei comunităţi în viitorul Parlament de la Bucureşti. Gesturile şi vizitele lui Laszlo Kover în România s-au concentrat nu pe susţinerea unor candidaţii pentru alegerile locale, aşa cum poate ar fi fost normal, ci pe promovarea unor figuri acuzate de anti-semitism, anti-românism şi fascism sau pe aducerea de insulte unor instituţii ale statului român. În spatele gesturilor domnului Kover se ascunde o gândire îngust politică şi vădit anti-europeană, conform căreia atomizarea comunităţii maghiare şi lipsirea ei de reprezentare parlamentară va conduce la radicalizare. Scopul domnului Kover şi al celor care îi împărtăşesc opiniile depăşeşte interesul strict electoral. El vizează de fapt încurajarea creării în România a unui echivalent pentru Jobbik, partid maghiar de extremă dreaptă, astfel provocând daune ireparabile intereselor comunităţii maghiare din România şi parteneriatului româno-ungar, precum şi adâncind vulnerabilitatea regiunii noastre în faţa crizei prelungite de la periferia zonei Euro şi non-Euro", acuză Geoană.

El ar considera îndreptăţită declararea ca persoana non-grata a unor politicieni cu asemenea atitudini. "În absenţa unui răspuns convingător al oficialilor de la Budapesta de delimitare de gesturile şi declaraţiile Preşedintelui Parlamentului ungar, autorităţile române ar fi perfect îndreptăţite să ia măsuri de interzicere a prezenţei în România, pe perioada campaniei electorale, a unor politicieni cu astfel de atitudini periculoase şi revizioniste. Un gest diplomatic ferm al României, explicat corect oficialilor din Ungaria şi europeni, ar putea fi o soluţie de a pune capăt acestui şir de provocări şi escaladări care sunt parte a unui plan revizionist şi naţionalist al unor politicieni de la Budapesta, în dispreţul bunelor relaţii care au caracterizat România şi Ungaria în ultimii 22 ani", mai arată sursa citată.

"Ca preşedinte al Comisiei de Politică Externă din Senatul României, îmi rezerv dreptul de a transmite către organizaţii şi instituţii, europene şi internaţionale, o informare completă cu privire la atitudini precum cea a lui Laszlo Kover şi a altor politicieni şi oficiali maghiari, în ideea în care riscurile comune la nivel regional şi european trebuie tratate de o manieră rapidă şi comună, pentru a prezerva ceea ce am obţinut atât de greu după 1989 – pace, stabilitate şi respect pentru drepturile omului în Europa", conchide Mircea Geoană.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania şi va participa la acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este. La sosire, a spus că nu regretă afirmaţiile despre statul român şi că nu-şi va cere scuze şi s-a declarat convins că după alegeri "apele se vor linişti".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor