Geoană: Introducerea hotărârilor Parlamentului sub incidenţa CCR - o greşeală, acum lucrurile revin la normal

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană, consideră că propunerile legislative privind scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub incidenţa CCR şi modificarea legii referendumului în cazul suspendării şefului statului vor aduce situaţia la normal.
Mircea Geoana. (mirceageoana.ro)
Bogdan Florescu
20.06.2012

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană, consideră că propunerile legislative privind scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub incidenţa CCR şi modificarea legii referendumului în cazul suspendării şefului statului vor aduce situaţia la normal.

"Eu cred că această nerăbdare, acest neastâmpăr pe care toate formaţiunile politice le-au dovedit de-a lungul timpului creează efecte perverse. Eu cred că a fost o greşeală introducerea sub jurisdicţia Curţii Constituţionale a hotărârilor Parlamentului, Parlamentul este o putere în statul român şi hotărârile sale interne, deci nu legile, hotărârile Parlamentului sunt hotărâri suverane ale Parlamentului naţional. Cred că nu aveau ce căuta sub lupa şi atenţia Curţii Constituţionale. În nicio ţară din Europa acest lucru nu se întâmplă, nu sunt cenzurate hotărârile Parlamentului - legile - aşa cum şi modul de protejare a preşedintelui după suspendarea din 2007 a creat o modificare de regulă a jocului şi s-a schimbat legea referendumului", a declarat Geoană, miercuri, la Parlament.

El a susţinut că atât introducerea deciziilor Legislativului sub incidenţa CCR, cât şi modificarea legii în cazul suspendării şefului statului au fost "abordări greşite".

"O ţară nu se poate aşeza pe reguli clare dacă nu are şi o perioadă de reguli neschimbate ale jocului. Dacă schimbăm regula jocului atunci când se schimbă majoritatea vom avea întotdeauna o ţară neliniştită, o ţară neaşezată", a adăugat Geoană.

Senatorul independent a precizat că prin noile proiecte de lege situaţia va fi adusă la normal.

"Cred că de ambele părţi au fost excese, faptul că ele acum au fost corectate nu fac decât să aducă situaţia oarecum la normal faţă de situaţia precedentă în care şi referendumul de suspendare era în varianta mai simplă, dar nici Curtea Constituţională, care deşi e vecină aici cu noi, la Senat, nu are ce să caute în mod normal în hotărârile interne ale Parlamentului, suntem o putere independentă şi suverană, aşa cum justiţia este o putere suverană şi independentă în România", a spus Geoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor