Geoană cere lui Marga să analizeze lista cu ambasadori propuşi de PDL şi s-o retrimită la Parlament

Şeful comisiei senatoriale de politică externă, Mircea Geoană, i-a cerut miercuri ministrului Andrei Marga să analizeze propunerile de ambasadori făcute de MAE pe vremea Guvernului Ungureanu şi să retrimită Parlamentului lista cu nominalizările, în vederea unor noi audieri.
Mircea Geoană. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.06.2012

Şeful comisiei senatoriale de politică externă, Mircea Geoană, i-a cerut miercuri ministrului Andrei Marga să analizeze propunerile de ambasadori făcute de MAE pe vremea Guvernului Ungureanu şi să retrimită Parlamentului lista cu nominalizările, în vederea unor noi audieri.

“Realizarea obiectivelor de politică externă ale României este în mod indisolubil legată de o reprezentare corespunzătoare în străinătate, la nivel de ambasador, a ţării noastre. În contextul noilor priorităţi ale recent instalatului Guvern, este esenţial ca Executivul să analizeze şi să retransmită către Parlament lista cu ambasadorii propuşi pentru diferite ţări. Nevoia acestei analize şi actualizări este cu atăt mai importantă în contextul controverselor care au însoţit desemnarea unor ambasadori ai României în ultima perioadă”, i-a scris Geoană lui Marga într-o scrisoare.

Liderul Comisiei senatoriale de politică externă a reclamat şi anumite “neregularităţi” de la audierile unor ambasadori în data de 24 aprilie în comisiile parlamentare reunite de resort. “În numele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, vă adresez rugămintea de a ne retransmite lista cu propunerile Ministerului Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori rămase vacante, astfel încât audierea acestora în Comisiile de politică externă reunite să poată avea loc în limita timpului rămas din actuala sesiune parlamentară. Neregularităţile constatate la procedura de audiere din data de 24 aprilie 2012 impun reluarea acesteia la o dată cât mai apropiată”, se arată în textul scrisorii.

Şi Titus Corlăţean, actual ministru al Justiţiei, dar încă preşedinte al Comisiei de politică externă din Senat în urmă cu câteva săptămâni, semnala, pe 24 aprilie, că puterea din acel moment impune ambasadori în mod ”fraudulos”, convocându-se neregulamentar comisiile de specialitate pentru avize, cu scopul de a trimite diplomaţi în ţările cu comunităţi importante, în pregătirea alegerilor.

El a susţinut că o miză ar fi unul dintre numele propuse, întrucât ”pe această listă figurează o ţintă extrem de importantă, de interesantă pentru domnul Traian Băsescu”, numind-o pe Dana Manuela Constantinescu, cea ”care doreşte să fie translatată şi detaşată la Roma”.

”Am încercat să aflăm de ce această grabă, de ce această urgenţă, de ce această panică? Am descoperit că pe această listă figurează o ţintă extrem de importantă, de interesantă pentru domnul Traian Băsescu, se numeşte fostul ambasador al României în Italia, cine este propus de domnul Traian Băsescu în Italia? O distinsă doamnă - a cărei CV îl am aici – se numeşte Dana Manuela Constantinescu, actualmente ambasador în Slovenia...care se doreşte a fi translatată şi detaşată la Roma”, a spus Corlăţean.

”Cine este doamna Constantinescu? – tot respectul pentru domnia sa – domnia sa a fost Şef Serviciu în Ministerul Transporturilor în perioada 1996 – 1999 şi ulterior numită de domnul Traian Băsescu, Ministru al Transporturilor şi Director General al Ministerul Transporturilor, astfel spus, o colaboratoare apropiată a domnului Băsescu din anii anteriori, care n-are nici cea mai mică legătură cu serviciul diplomatic de carieră, care a beneficiat de sinecură politică călduţă în Slovenia şi care acum se doreşte a primi misiunea de la comandantul suprem de a rezolva alegerile parlamentare din toamna acestui an, - unde? – la Roma, acolo unde se află o importantă comunitate românească”, a completat senatorul PSD.

El a spus că ”este absolut inacceptabil ca oameni cu funcţie de răspundere din legislativ” să încalce regulile ”doar din dorinţa de a servi pe Traian Băsescu”. ”Este absolut inacceptabil din punct de vedere instituţional ca un şef al statului, un Preşedinte al României să dea ordine instituţiei Parlamentului, este absolut inacceptabil ca oameni cu funcţie de răspundere din legislativ, din Parlament să accepte să fie slujitorii unui Preşedinte – o altă putere în stat – să accepte să execute ordinele de pe o zi pe alta, cu încălcarea regulilor, regulamentelor, cu încălcarea unei practici pe care o aveam la Comisia de politică externă, doar din dorinţa de servi pe Traian Băsescu”, a continuat senatorul.

Corlăţean a mai spus că toate aceste hotărâri vor fi contestate şi va fi reluată procedura. ”Toate aceste avize sunt lovite de nulitate, reprezintă o fraudă, o ruşine şi vor fi contestate, le vom contesta la Biroul Permanent, la Birourile Permanente Reunite şi bineînţeles, va trebui să reluăm această procedură”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor