Generaţie cu "ghinion". Elevii claselor a V-a ar putea începe şi a VI-a tot fără manuale

Copiii care au început clasa a V-a învăţând după un compendiu unic ar putea începe la fel şi clasa a VI, dacă ministerul Educaţiei nu demarează în timp util licitaţia pentru cărţi.
Început de an şcolar la liceul Jean Monnet din Bucureşti
Început de an şcolar la liceul Jean Monnet din Bucureşti (Epoch Times România)

Elevii care în acest an au început clasa a V-a fără manuale riscă să înceapă şi clasa a VI-a tot la fel, căci procedura de licitaţie încă nu a fost declanşată, avertizează Asociaţia Editorilor din România şi Uniunea Editorilor din România. Editorii atrag atenţia că o licitaţie durează 11 luni aşa că, dacă se doreşte ca la începutul lui septembrie 2018 elevii să aibă după ce învăţa, licitaţia pentru manualele de clasa a VI-a trebuie demarată până pe 1 octombrie a.c..

"Asociaţia Editorilor din România şi Uniunea Editorilor din România semnalează că, prin amânarea datei de demarare a licitaţiei pentru manualele de clasa a VI-a, riscă să se perpetueze fenomenul ”începutul anului şcolar fără manual” şi în toamna lui 2018.(...)

Conform noilor hotărâri adoptate de Ministerul Educaţiei în februarie 2017, în anul şcolar 2018 – 2019 sunt necesare manuale noi pentru clasa a VI-a, alese prin licitaţie. Această licitaţie ar fi trebuit deja pornită, pentru ca elevii care intră anul viitor în clasa a VI-a să aibă – garantat – manuale la începutul şcolii.

În cazul în care licitaţia pentru manualele aferente anului şcolar 2018-2019 va trena, elevii lăsaţi fără manuale la începutul acestui an şcolar vor trece prin aceeaşi experienţă şi anul viitor.", arată editorii, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Avertismenul este lansat în condiţiile în care în acest an, elevii de la clasele a V-a au început anul şcolar 2017 - 2018 fără manuale, iar Ministerul Educaţiei, care a dat vina pe greaua moştenire, a "rezolvat" problema tipărind un compendiu care acoperă, teoretic, materia la toate disciplinele pentru primele 8 săptămâni de şcoală.

Amintim însă, că dincolo (sau în pofida?) de avertismentele lansate de editori, Liviu Pop şi-a propus să renunţe la competiţia dintre edituri şi să transforme Editura Didactică şi Pedagogică într-o editură unică pentru tipărirea manualelor, intenţie ce a stârnit multă indignare, Pop fiind acuzat de ceauşism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne