Generalul care a furat 180.000 euro din banii serviciului secret al Armatei, condamnat... cu suspendare

Armata Română
Armata Română (mapn.ro)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pe Iulian Cristian Gherghe, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), în dosarul în care este acuzat că a sustras 180.000 euro din fondurile instituţiei, folosindu-i pentru a-şi cumpăra o casă.

Iulian Cristian Gherghe, care are grad de general-maior în rezervă, a luat un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.

Potrivit Agerpres, Curtea Supremă a respins apelul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti şi a menţinut condamnarea cu suspendare aplicată generalului de Curtea Militară de Apel în luna septembrie 2021.

Generalul va sta 2 ani şi 6 luni sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov, perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria comunei Cornetu sau Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu.

Dosarul fostului director adjunct al DGIA

Generalul Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021 de Parchetul General, fiind acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, când avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale.

Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă.

Procurorii precizează faptul că prejudiciul a fost achitat în întregime în cursul urmăririi de către general, prin restituirea sumei sustrase.