General american: Kim Jong-un minte în privinţa denuclearizării Coreei de Nord
alte articole
Generalul american Robert Abrams şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu capabilităţile militare ale Phenianului după ce a precizat că acţiunile Coreei de Nord sunt „inconsistente” cu promisiunea că va depune eforturi în direcţia denuclearizării, potrivit Express.co.uk.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un i-a promis preşedintelui american Donald Trump în timpul primului lor summit istoric din iunie 2018 că Phenianul va depune eforturi în direcţia distrugerii armelor sale chimice. Totuşi, după cel de-al doilea summit Trump-Kim de luna trecută, negocierile au intrat într-un impas care a dus la amplificarea tensiunilor dintre cele două ţări.
Kim a cerut o relaxare substanţială a sancţiunilor internaţionale în schimbul sispemdării testelor nucleare şi de rachete.
Generalul Abrams a susţinut: „Activitatea lor, pe care am observat-o, este în contradicţie cu denuclearizarea”.
În plus, generalul american şi-a exprimat îndoielile cu privire la abilitatea Washingtonului de a continua să monitorizeze activităţile nord-coreenilor în cazul degradării relaţiilor dintre cele două părţi.
„Dacă relaţiile se schimbă în mod negativ, atunci poziţia noastră nu este adecvată pentru a ne furniza într-o clipită avertismente şi indicii timpurii”, a precizat generalul.
Randall Schriver, principala autoritate a Pentagonului în materie de strategii în Asia, a confirmat faptul că nu a fost înregistrat niciun progres în direcţia denuclearizării.
Între timp, câteva think tank-uri americane şi câţiva oficiali sud-coreeni au informat că imagini surprinse din satelit indică posibile pregătiri pentru o lansare de la poligonul Sohae din Tongchang-ri, care a fost utilizat în trecut pentru lansarea sateliţilor.
De asemenea, există unele informări ale serviciului de informaţii sud-coreean privind posibile activităţi la o fabrică din Sanumdong, în apropiere de Phenian, care a produs primele rachete balistice intercontinentale nord-coreene capabile să lovească SUA.