General american: Kim Jong-un minte în privinţa denuclearizării Coreei de Nord

Coreea de Nord rămâne o ameninţare directă la adresa SUA, în pofida planurilor pentru suspendarea activităţilor sale nucleare, a avertizat armata americană.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (KCNA/AFP/Getty Images)

Generalul american Robert Abrams şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu capabilităţile militare ale Phenianului după ce a precizat că acţiunile Coreei de Nord sunt „inconsistente” cu promisiunea că va depune eforturi în direcţia denuclearizării, potrivit Express.co.uk.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un i-a promis preşedintelui american Donald Trump în timpul primului lor summit istoric din iunie 2018 că Phenianul va depune eforturi în direcţia distrugerii armelor sale chimice. Totuşi, după cel de-al doilea summit Trump-Kim de luna trecută, negocierile au intrat într-un impas care a dus la amplificarea tensiunilor dintre cele două ţări.

Kim a cerut o relaxare substanţială a sancţiunilor internaţionale în schimbul sispemdării testelor nucleare şi de rachete.

Generalul Abrams a susţinut: „Activitatea lor, pe care am observat-o, este în contradicţie cu denuclearizarea”.

În plus, generalul american şi-a exprimat îndoielile cu privire la abilitatea Washingtonului de a continua să monitorizeze activităţile nord-coreenilor în cazul degradării relaţiilor dintre cele două părţi.

„Dacă relaţiile se schimbă în mod negativ, atunci poziţia noastră nu este adecvată pentru a ne furniza într-o clipită avertismente şi indicii timpurii”, a precizat generalul.

Randall Schriver, principala autoritate a Pentagonului în materie de strategii în Asia, a confirmat faptul că nu a fost înregistrat niciun progres în direcţia denuclearizării.

Între timp, câteva think tank-uri americane şi câţiva oficiali sud-coreeni au informat că imagini surprinse din satelit indică posibile pregătiri pentru o lansare de la poligonul Sohae din Tongchang-ri, care a fost utilizat în trecut pentru lansarea sateliţilor.

De asemenea, există unele informări ale serviciului de informaţii sud-coreean privind posibile activităţi la o fabrică din Sanumdong, în apropiere de Phenian, care a produs primele rachete balistice intercontinentale nord-coreene capabile să lovească SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe