Gaura bugetară se ridică spre cer. Pesediştii se arată optimişti la TV: Cu deficitul vom sta bine. Nu va veni nicio apocalipsă

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
09.09.2024

Anul acesta deficitul bugetar va fi fără îndoială unul uriaş. Tot mai mulţi experţi anticipează că se va duce la 7-8% din PIB, astfel că situaţia economică a României este departe de a fi una roz. Social-democraţii însă se arată optimişti în discursul public, ne asigură că nu "vine apocalipsa financiară şi economică" şi promit că nu vor creşte taxele după alegeri. La fel susţin şi liberalii. Opoziţia însă este mai mult ca sigură că va veni prăpădul.

O altă întebare care se ridică tot mai des zilele acestea: cine va guverna România după alegeri? Se aprinde din nou flacăra "iubirii" între PSD şi PNL, care acum înainte de alegeri sunt în război al declaraţiilor, deşi continuă să guverneze bine mersi? Sau va fi o reorientare pe tabla de şah a puterii?

O dezbatere care a atins şi aceste teme a fost moderată, la postul B1 TV, de jurnalistul Radu Buzăianu, care i-a avut invitaţi pe liberalul Daniel Buda, social-democratul Laurenţiu Gîdei şi userista Simona Spătaru.

Cum a decurs discuţia în direct la TV

Daniel Buda (PNL): Sigur, evident că fiecare partid încearcă să-şi maximizeze poziţia pe care o are. Noi spunem foarte clar, suntem partidul de pe partea dreaptă cel mai relevant. În momentul de faţă, avem 1.150 de primari obţinuţi prin votul cetăţenilor şi avem două milioane şi jumătate de voturi date pe vot politic pentru PNL.

Şi am spus în felul următor: cei de pe partea dreaptă, care se simt aproape de ceea ce înseamnă promovarea unor politici pe partea dreaptă, să putem să fim consolidaţi, să putem merge într-un parteneriat de guvernare. O să vedem, cetăţenii ne vor spune cu cine vom guverna, dar vom apăra mai departe politicile de pe partea dreaptă. Faptul că astăzi suntem împreună cu PSD-ul într-o coaliţie de guvernare, ştiţi foarte bine care au fost condiţiile în care am ajuns la această politică de guvernare, cu războiul din Ucraina, cu crizele majore, şi vă dau un exemplu pe care v-am rugat să-l spuneţi mereu în spaţiul public.

Uitaţi-vă la bulgari. Abia după şapte rânduri de alegeri au reuşit să aibă un guvern să absoarbă fondurile europene. Noi am dat dovadă de maturitate, astfel încât avem această coaliţie care vine şi gestionează interesele României. Asta nu înseamnă că nu mă pot pune pe poziţii mai departe opuse faţă de PSD, când discut de cota unică de impozitare, când discut de construcţia taxelor şi impozitelor şi aşa mai departe. Adică eu cred că trebuie să avem această maturitate politică de a gestiona în mod eficient interesele României într-o perioadă extrem de complicată din punct de vedere politic şi, în acelaşi timp, o chestiune foarte importantă de a întări capacitatea de absorbţie a fondurilor europene.

Stimaţi colegi de emisiune, din păcate, viitorul exerciţiu financiar post-2027 nu va fi nici pe departe atât de avantajos pentru România şi pentru nicio ţară de la nivelul Uniunii Europene, pentru că apar noi provocări şi de aceea este foarte important pentru noi să luăm aceşti bani europeni pe care astăzi îi avem la dispoziţie.

Jurnalist: Doamna Spătaru, vi se pare că se merge bine către banii europeni în ritmul ăsta în care suntem? Adică lucrurile sunt în ritmul cuvenit?

Simona Spătaru (USR): Având în vedere că nici 2% nu au reuşit să cheltuiască din ceea ce a oferit PNRR-ul, din cele 29 de miliarde, apreciaţi dumneavoastră şi oamenii care ne ascultă. 9 miliarde aşteaptă în continuare la BNR. Deci sunt incapabili de 3 ani. Dacă erau incapabili un an, doi, dar şi în al treilea, atunci când acum au alegeri... Adică banii respectivi, de ce nu sunt cheltuiţi? Vă zic eu că le este foarte dificil să facă proiecte pe fonduri europene şi de aceea se leagă, de exemplu, de un proiect desfăşurat la Câmpulung sau în altă parte, la Bacău, la Timişoara.

Banii europeni sunt, într-adevăr, mai atent supravegheaţi de organismele Comisiei Europene. Este normal acest lucru şi de aceea astfel de proiecte nu sunt bine văzute de PSD şi PNL. Ei merg pe Anghel Saligny, pe fondul de rezervă al României.

Fondul de rezervă pentru ei constituie acea puşculiţă extraordinară, acest fond de rezervă naţional, care, de fapt, ar trebui să fie utilizat atunci când avem o secetă, o tragedie, situaţii de urgenţă. Nu se gândesc o clipă că totuşi vorbesc despre stabilitate şi război, dar nu arată interes cum Armata României trebuie să beneficieze de resurse, de la uniformă până la echipamente şi aşa mai departe. N-au venit în spaţiul nostru public către români trei ani de zile să ne asigure că, prin resursele pe care le pun la dispoziţie armatei, într-adevăr, România participă cu fruntea sus şi, ca membru NATO, în caz de... suntem apăraţi.

Jurnalist: Domnule Gîdei, ne pregătim de anul viitor, care va fi cumplit. De fiecare dată când dau drumul la televizor, este un specialist în economie care anunţă lucrul acesta.

Laurenţiu Gîdei (PSD): Iertaţi-mă, de apocalipsa financiară şi economică de când ies eu la televizor, de trei ani de zile tot apare, mâine vine şi aşa mai departe. Dar aş vrea să fac o completare, un tablou pe care românii îl văd. Ce avem în familia politică din România, la momentul ăsta? Avem un partid matur politic, PSD-ul, care spune: "Domnilor, împărţim puterea. Vrem în continuare cu PNL-ul." Şi dincolo, ce avem? Avem USR-ul, care spune: "Nu vreau cu PNL-ul." PNL-ul vrea cu USR-ul. REPER vrea, dar nu vrea. Cu AUR nu vrea nimeni. Deci noi suntem singurul partid pe care românii îl apreciază şi îl vor vota, care avem înţelepciunea şi spunem: "Domnule, împărţim puterea. Nu o vrem pentru noi, o vrem pentru români şi România." A spus foarte clar premierul Ciolacu şi aşa va face.

Jurnalist: O împărţiţi cu cei de la PNL. Domnule Buda, acum încurcătura este că în aceste alegeri va trebui să spuneţi că sunteţi, cumva, varianta la PSD.

Daniel Buda: Iertaţi-mă, trebuie să fac o precizare aici. Nu PSD-ul împarte puterea, puterea o împart românii. Haideţi să aşteptăm până după alegerile de pe 1 decembrie. Vom vedea ce ne spun românii şi vom găsi cele mai bune formule pentru ca România să fie mai departe guvernabilă şi PNL-ul, fie că va fi la guvernare, fie că va fi în opoziţie, va fi un partid care va avea un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă politicile viitoare.

Eu m-aş feri să fac astfel de afirmaţii, domnule Gîdei, pentru că, până la urmă, să ştiţi că românii ştiu ce trebuie să voteze. Şi românii ştiu cum să echilibreze această împărţire a puterii, aşa încât să păstrăm un echilibru la nivel naţional şi să nu fim în situaţia celor din Bulgaria sau, uitaţi-vă şi în Franţa, pentru că şi în Franţa...

Laurenţiu Gîdei: Domnule Buda, asta ne paşte, pentru că nu am auzit niciun lider de la Partidul Naţional Liberal să spună: „Da, varianta continuării guvernării cu PSD-ul, dacă aşa vor decide românii, este cea mai bună.” Toţi cei de la PNL fug şi spun dreapta, AUR, USR, REPER, Forţa Dreptei, adică nimeni, iertaţi-mă.

Domnul Buda, vă reamintesc faptul că la Satu Mare aţi avut alianţă cu AUR, vă reamintesc faptul că candidaţii AUR de la Galaţi au fost membri PNL şi la primărie, şi la Consiliul Judeţean. Nu mai spuneţi că PSD-ul are alianţă cu AUR, când dumneavoastră le aveţi pe bune şi le ştiu românii.

Daniel Buda: Dar dumneavoastră o aveţi cu Simion ca să-l puneţi în turul doi şi... domnul Tudose, colegul meu de la Parlamentul European, a spus foarte clar că da, şi AUR este un partid prezentabil. Haideţi să lăsăm votul românilor să...

Laurenţiu Gîdei: Doresc să vă aud că vorbiţi despre stabilitate în continuare sau dacă vreţi un haos sau o guvernare în dezastru, de dreapta...

Jurnalist: Dar, domnule Gîdei şi domnule Buda, vreau să vă întreb, apropo de stabilitatea asta, trebuie să stabilizăm acest deficit bugetar în continuare la 7% dacă trebuie să adune PNL-ul şi PSD-ul pentru stabilitate? Unde e stabilitatea? Că nu putem să discutăm despre stabilitate cu deficit bugetar. Nu, să facem diferenţa.

Laurenţiu Gîdei: Actul guvernamental responsabil va continua. Miniştrii PSD, miniştrii PNL, sub conducerea premierului Ciolacu, vor face lucruri bune pentru ţară, astfel încât negocierea pe care o au la Bruxelles să dea roade. Cu deficitul vom sta bine, este în scădere, deci nu vor fi probleme din punctul ăsta de vedere şi în niciun caz nu va veni nicio apocalipsă. De altfel, şi PSD-ul ca şi PNL-ul spune foarte clar că nu vor creşte taxele anul viitor. Adică mai mult, ce am putea face?

Jurnalist: Dar ştiţi care e problema, domnule Gîdei? Treaba e în felul următor: i-am mai auzit zicând tot felul de lucruri. De exemplu, pe cei de la PNL i-am auzit zicând: "Băi, votaţi-ne ca să scăpăm de PSD", după care i-am adus la guvern. Nu e ca şi când vă scăldaţi într-o mare de credibilitate...

Laurenţiu Gîdei: Este o retorică ieftină, este o retorică ieftină. Consultanţii lor sunt foarte slabi, considerând că pe aceeaşi poveste de acum 10-15 ani, reacţia electoratului din România va fi pe măsura aşteptărilor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor